Održana prva sednica u opštinskoj zgradi u Z.Potoku, raspravljalo se o osposobljavanju opštinskih kancelarija za rad

SO Zubin Potok
FOTO: RTK

Skupština Opštine Zubin Potok danas je održala sednicu – prvu od referenduma za opoziv gradonačelnika četiri opštine na Severu, ali i prvu na kojoj je, posle nešto više od godinu dana od kada je stupio na funkciju, prisustvovao Izmir Zećiri, gradonačelnik Zubinog Potoka. 

Sednica koja je, kako prenose prištinski mediji, trajala kratko, sadržala je samo jednu tačku dnevnog reda – osposobljavanje opštinskih kancelarija za rad.

I sam Zećiri potvrdio je da je to razlog zbog kog je ova sednica bila hitno sazvana.

„Pred nama je posao da objekat bude u funkciji. Tačka dnevnog reda je bila formiranje komisije za pristup objektu. To je zapravo i bio glavni razlog što smo hitno sazvali sednicu. Imamo mnogo posla. Počećemo sa radom kako bismo objekat učinili funkcionalnim, da bismo ga osposobili. Radili smo iz nekoliko kancelarija, ovde još uvek postoji problem sa vodom, ali to ne znači da nećemo raditi iz kancelarije što je pre moguće ovde“, rekao je gradonačelnik Zećiri nakon sednice u Skupštini opštine, prenosi RTK.

Iako nisu bili prisutni svi odbornici, odnosno 11 od njih 19, ispunjen je kvorum za održavanje ove sednice.

FOTO: RTK
Do referenduma, rad sa „alternativnih lokacija“, posle pravac u opštinske zgrade

Od prošle godine aprila, sve do danas – sednice ove lokalne samouprave održavale su se u selu Čabra, u izmeštenim kancelarijama iz kojih je i sam Zećiri obavljao svoju funkciju.

U nedelju je održan referendum za njegovu smenu, koji su proizvele peticije potpisivane od strane Srba, a koji su ipak, kao i prošlogodišnje izbore, na kraju proces bojkotovali.

Prve izjave kosovskih zvaničnika nakon referenduma koji (ni)je uspeo, bile su da je sada zapravo otvoren put da Zećiri, ali i preostala dvojica (u Zvečanu i Leposaviću) počnu sa obavljanjem dužnosti iz glavnih opštinskih kancelarija.

Dolazak gradonačelnika na ovu prvu sednicu još je sinoć najavio kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, ali o njoj takođe sinoć Zećiri, kao ni predsednik Skupštine ove opštine, nisu bili upoznati. Ipak, potvrdili su da će, ukoliko dobiju hitan poziv, u opštinu i otići.

U utorak sednica i u opštini Zvečan

Zamenik ministra lokalne samouprave, Arber Vokri, danas je još jednom potvrdio da će se ista sednica održati i u opštini Zvečan, i to u utorak, te da će tada u opštinu doći tamošnji gradonačelnik, Iljir Peci, prenela je danas Koha.

Kazao je i da je u Zvečanu počelo izmeštanje nekih direkcija i da očekuje da će ceo proces biti završen upravo tokom sledeće nedelje.

Peci funkciju obavlja iz alternativne kancelarije u selu Lipa.

Gradonačelnici ove dve opštine, prvi put su u objekte oština 26. maja prošle godine, dan nakon što su i položili zakletve u upravo izmeštenim kancelarijama.

Njihov dolazak obezbeđivale su tada jake snage Kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice. Neredi koji su se tog dana stvorili ispred ovih objekata, eskalirali su tri dana kasnije – sukobom u Zvečanu između okupljenih Srba koji su protestovali zbog dolaska ovih gradonačelnika i pripadnika KFOR-a. Na obe strane bilo je na desetine povređenih.

Od tada, a i na zahtev međunarodne zajednice, Peci i Zećiri obavljali su funkcije iz alternativnih kancelarija.

Rad sa alternativnih lokacija sadržao i evropski plan o hitnoj deeskalaciji u tri tačke.

Za razliku od njih, Ljuljzim Hetemi, kako su to tvrdili mediji, iz opštinske zgrade u Leposaviću, uprkos zahtevima međunarodne zajednice, od pomenutog sukoba mesecima nije izašao.

A onaj u Severnoj Mitrovici, Erden Atić, od prvog je dana u prostorijama opštine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.