Vučić sa Lajčakom u Mostaru: Lajčak zna da će se Srbija boriti uvek i na svakom mestu za svoj narod, zemlju i istinu

Vučić i Lajčak
FOTO: Budućnostsrbijeav

Vest je ažurirana

Kako je i najavljeno, danas se u Mostaru srpski predsednik Aleksandar Vučić, sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Jedina njihova tema i bila je dijalog, a Vučić je iskoristio priliku da još jednom evropskom diplomati ukaže na položaj Srba na Kosovu, ali i da je, kako je kazao, u samom dijalogu prostora za rešavanje otvorenih pitanja sve manje. 

U ovom gradu u Bosni i Hercegovini danas počinje 25. po redu Mostarski sajam privrede. Manifestacija je prošle godine okupila 800 izlagača, iz 30 zemalja regiona i Evropske unije.

Za ovogodišnju, svoj je nacionalni štand pripremila i Srbija, odnosno nastup srpskih privrednika organizuju Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije. Tamo je i srpski predsednik, kao i brojni lideri iz regiona, ali i zapadni.

U Mostaru je i Miroslav Lajčak, a njegov susret sa Vučićem već je bio najavljen. O njemu je danas i izvestio predsednik Srbije.

Sa Lajčakom je, kaže, razgovarao, o sve većim izazovima koji su pred Srbijom, položaju Srba, dešavanjima na Kosovu, ali i:

„Sve manjem prostoru za rešavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan dijalog i poštovanje međunarodnog prava“.

Vučić mu je kazao da će Srbija nastaviti da bude, istakao je, faktor stabilnosti u regionu, ali da „nema kompromisa kada su u pitanju bezbednost i nacionalni interesi“.

„Ponovio sam da Srbija uporno nastavlja da vodi odgovornu i ozbiljnu politiku očuvanja mira i stabilnosti, ali i naglasio da za nas nema povlačenja i kompromisa kada je reč o bezbednosti našeg naroda i zaštiti nacionalnih interesa“.

Kaže i da Lajčak zna da će se Srbija boriti „uvek i na svakom mestu za svoj narod, zemlju i istinu“.

„Mi drugu otadžbinu nemamo, niti možemo ići drugim putem“, poručio je Vučić.

Reči o današnjem glasanju za zahtev Kosova za članstvo u Savet Evrope, prema izveštaju koji je sa ovog susreta sa Lajčakom dao Vučić – nije bilo, kao ni o predstojećem četvrtom susretu u Briselu za pitanje dinara, na kom će se sastati glavni pregovarači Beograda i Prištine.

Sastanak u Briselu biće održan u četvrtak, potvrdio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Ujedno, Lajčak je juče pozvao strane da dođu „otvorenog uma“.

Lajčak: Razgovarali smo o narednim koracima u dijalogu

O susretu u Mostaru sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, nešto kasnije se oglasio se i zvaničnik EU, Miroslav Lajčak.

Lajčak je u kratkim crtama naveo da je sa Vučićem razgovarao o narednim koracima u dijalogu, ali i predstojećem sastanku glavnih pregovarača u Briselu.

„Naglasio sam potrebu za hitnim napretkom u implementaciji sporazuma na putu ka normalizaciji“, napisao je ovaj zvaničnik na mreži X.

Sa Vučićem je razgovarao i o regionalnom razvoju, ističe Lajčak.

Pročitajte još:

Lajčak: Sastanak u Briselu kasnije ove nedelje, strane da dođu otvorenog umaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.