Vučić sa francuskim izaslanikom: Članstvom u SE Kosovo bi se nagradilo za diskriminaciju i pritiske na Srbe

Rene Trokaz i Aleksandar Vučić
FOTO: Instagram/budućnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao o članstvu Kosova u Savetu Evrope, nazivajući to još jednom  „apsurdom“. Situacija na Kosovu, bila je tema i sastanka koji je francuski diplomata održao prethodnog dana sa direktorom Kancelarije za KiM. 

Vučič se oglasio na društvenoj mreži, dajući naznake o čemu je razgovarao sa ovim zvaničnikom.

Ističe da je Trokazu posebno naglasio „apsurd članstva Kosova u Savet Evrope“.

„Posebno sam naglasio apsurd članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope, kojim bi Priština, koja se dosledno oglušuje o sve potpisane sporazume, bila praktično nagrađena za politiku diskriminacije i sve jačih pritisaka na srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

Izrazio je zahvalnost Francuskoj na podršci koju pruža Srbiji kako na evropskom putu, tako i u procesu dijaloga sa Prištinom, uključujući i, kako kaže, poštovanje svih postignutih dogovora.

Bilo je reči, kazao je Vučić, i o aktuelnim gepolitičkim prilikama i svim izazovima na polju bezbednosti i očuvanja međunarodnog pravnog poretka.

Kazao mu je Vučić i da je Srbija ozbiljan i odgovoran partner.

Petković francuskom izaslaniku: Potezi Prištine život Srba čini nemogućim

Sa ovim francuskim zvaničnikom Petar Petković se sastao juče.

Direktor Kancelarije za KiM najpre je, kako kaže, upoznao francuskog izaslanika sa „nizom jednostranih i nerazumnih poteza koje je Priština povukla u proteklom periodu koji život Srba na Kosovu čine nemogućim i neodrživim“.

Trokaz i Petković
FOTO: Kancelarija za KiM

Trokaza je podsetio i na to da je prošlo 11 godina i više od 4.000 dana kako Priština odbija da ispuni svoju obavezu iz dijaloga – da formira ZSO, a da je Beograd, kazao mu je Petković – ispunio sve svoje obaveze iz dijaloga.

Požalio mu se Petković i oko procesa smene gradonačelnika na severu Kosova, ponovivši ono, što je bio i razlog strankama na Kosovu da u njemu ne učestvuju, da je Priština stvorila nemoguće uslove da se taj referendum održi.

„On je posebno ukazao na nemoguće uslove koje je Priština stvorila za sprovođenje referenduma za smenu lažnih, Kurtijevih gradonačelnika, na severu pokrajine, sa ciljem da se referendum ne održi i da se nastavi tortura nad srpskim stanovništvom“. 

Osvrnuli su se i na odluku Centralne banke Kosova, a kojom se dinar izbacio iz platnog prometa.

Petković je Trokaza upoznao i sa tim, kako je ta odluka uticala na Srbe na Kosovu:

„Ugrozila je isplatu plata, penzija i socijalnih davanja Srbima, kao i funkcionisanje srpskih institucija na KiM. Priština je pokazala nedostatak dobre volje za rešavanje i postizanje održivog rešenja, što za posledicu ima samo nastavak iseljavanja Srba i dalji pritisak i represiju nad njima“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.