PIK traži suspenziju trojice službenika Kosovske policije

Policijski inspektorat Kosova preporučio je danas Kosovskoj policiji da suspenduje trojicu službenika – jednog zbog sumnje da je „otkrio službenu tajnu“ i još dvojicu koji se terete za „napad“ nakon međusobnog spora.

Prvi slučaj dogodio se u stanici Kosovske policije u Kosovom Polju.

PIK navodi da je civilni službenik policije, u toku vršenja dužnosti pristupio bazi podataka Kosovske policije, navodno radi provere osobe koja je bila osumnjičena za nasilje u porodici.

Preciziraju da se slučaj o kom je službenik tražio informacije nije dogodio na teritoriji na kojoj je bila nadležna policijska stanica Kosovo Polje.

Istražitelji PIK-a sumnjaju da je ova osoba potom medijima prosledila informacije o krivičnoj prošlosti osumnjičenog za nasilje u porodici.

Službenik se tereti za izvršenje krivičnog dela „odavanje službene tajne”.

PIK je danas saopštio i da je preporučio suspenziju još dvojice zaposlenih u Kosovskoj policiji – jednog policijskog i jednog civilnog sužbenika u stanici u Lipljanu.

Bez iznošenja detalja šta se tačno u ovom slučaju desilo, PIK navodi samo da su oba službenika suspendovana zbog sumnje da su počinili krivično delo „napad“ a nakon međusobnog spora.

Oba slučaja su pod istragom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.