Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas navode za RSE da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo. 

Međutim, oni nisu naveli razlog zašto je ova poseta odbijena, javlja ovaj medij.

Prištinske vlasti zabranile su danas direktoru Kancelarije za KiM, Petru Petkoviću, da poseti Kosovo, saopštili su iz ove Kancelarije. Priština do sada nije potvrdila niti demantovala ove navode.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je trebao za Vaskrs da prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, dok je potom trebao da poseti manastir Draganac.

Iz Kancelarije danas navode da iako je poseta isključivo „verskog karaktera i obuhvatala posete manastirima“, prištinske vlasti su bez ikakvog obrazloženja posetu zabranile.

Ujedno navode da je ovim prekršen svaki sporazum, jer tvrde da je Priština na vreme obaveštena o Petkovićevoj poseti.

„Oficir za vezu Beograda poslao je privremenim institucijama u Prištini najavu o poseti direktora Petkovića na vreme i u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima, ali Priština nastavlja da jednostrano krši sporazume i poništava sve tekovine dijaloga u Briselu“.

Danas ističu da Kurti već godinu dana „brani“ direktoru Kancelarije za KiM da poseti Kosovo.

„Priština svakodnevno krši prava Srba na Kosovu i Metohiji, sprovodi eskalatorne i nasilne poteze, institucionalno i pravno nasilje i jasno pokušava da prekine svaku vezu Srba sa Kosova i Metohije sa njihovom državom Srbijom, ali to nikada nećemo dozvoliti i nikakve Kurtijeve zabrane ne mogu sprečiti državu Srbiju da bude sa svojim narodom na KiM“.

Inače, u više navrata tokom proteklih godina, Kancelarija je tvrdila da su Petkoviću odbijeni zahtevi za ulazak na Kosovo.

KoSSev portal se ovim povodom obratio kosovskom MUP-u i ministarstvu spoljnih poslova, međutim, do objavljivanja ove vesti, odgovor nismo dobili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.