Petković: Sa istom opsesijom kojom progoni Srbe Kurti bi mogao da se posveti formiranju ZSO

Petar petković konferencija
FOTO: Beta/Slobodan Miljević

I dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo se da je jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti, reakcija je direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića na jučerašnje izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, koji je, između ostalog, kazao da da se Srbija na Balkanu ponaša kao „mala Rusija“.

„Srbija se na Balkanu ponaša kao mala Rusija. A mala Rusija ima malog Putina – Aleksandra Vučića, ali ima i malog Prigožina – Milana Radoičića“, kazao je sinoć Aljbin Kurti u intervjuu za A2 CNN, označivši Srbiju ponovo kao pretnju za region i Kosovo.

Kosovski premijer je ujedno kazao da misli da se neće „ponoviti Banjska“, već da će Srbija „pokušati da uradi nešto sa istim ciljem, ali na drugi način“.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vučića je označio kao nekog ko „ruši sporazume“, a Prištinu kao konstruktivnu stranu, uprkos tome što je u gostovanju zatražio da se nacrt statuta EU za ZSO pošalje Venecijanskoj komisiji, iako Zapad traži od Prištine da ga bez odlaganja prosledi Ustavnom sudu.

Sever, kazao je sinoć, nikada nije bio bezbedniji, a „kriminalci su pobegli“.

Petković: Jedini nasilnik na Balkanu je Kurti

Danas je usledila reakcija direktora Kancelarije za KiM, koji kaže da je Kurti „jedini nasilnik i piroman na Balkanu“, i sve to dok više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu.

Jedinu spremnost koju Petković vidi kod Kurtija, jeste nastavak „terora“ Srba, a posebno na Severu svakog dana „nasilnim i jednostranim akcijama“.

„I dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo se da je jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti, koji pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na KiM“, kazao je direktor Kancelarije za KiM.

Smatra da bi Kurti, sa „istom opsesijom kojom progoni srpski narod“ mogao da se posveti ispunjenju i obaveza iz dijaloga i potpisanih sporazuma, a posebno ZSO.

I dok kaže da je Beograd sve obaveze iz dijaloga primenio, mišljenja je da je „međunarodna zajednica prozrela Kurtijeve namere da izbegne formiranje ZSO“.

„Kompletna međunarodna zajednica prozrela je namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština i nemoguće je da sve ljude laže sve vreme i da veruje da će njegova demagogija ikoga zavarati. Beograd je sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze“. 

Ocenjuje da kosovski premijer zavarava javnost, ali i međunarodnu zajednicu, kada kaže da će nacrt statusa ZSO biti prosleđen Ustavnom sudu:

„Podjednako, kao što je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred tzv. Ustavni sud“.

Kurti: Vučićeva „lica“ različita za narod i strance; Sever nikada nije bio bezbedniji; EU da statut ZSO pošalje Venecijanskoj komisijiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.