Čulik: Važno da Kosovo sluša zabrinutosti međunarodnih partnera, a one imaju veze sa ZSO i sada CBK

FOTO: X/Džefri Hovenijer

Zabrinuti smo zbog ophođenja prema manjinskim narodima ovde na Kosovu i nastavićemo da radimo na tim pitanjima, poručila je iz Prištine Nikol Čulik (Nicole Chulik) zamenica pomoćnika sekretara SAD iz Biroa za demokratiju, ljudska prava i rad.

Čulik je od nedelje na Kosovu. Ona je danas razgovarala sa grupom novinara u ambasadi SAD, a odgovarala je na pitanja i našeg portala.

Kazala je da ju je ambasada zamolila da dođe, kako bi se pozabavila nekim od ovdašnjih pitanja koja se tiču vladavine ljudskih prava.

„Posebno smo zabrinuti zbog toga na koji način podržavamo napore da se unapredi suvereno, demokratsko, multietničko Kosovo koje poštuje prava svih svojih građana“, naglasila je Čulik više puta tokom kraćeg intervjua.

Ono što je čula od sagovornika koji su, kako je kazala „pogođeni nekim od nekoordinisanih akcija vlade“, prenela je u razgovorima sa kosovskom predsednicom i premijerom.

Između posete dve američke zvaničnice – Čulik i prethodno – Elizabet Alen (Allen), podsekretarke Stejt departmenta za javnu diplomatiju, koja je na Kosovu boravila u subotu i nedelju, Kosovska policija zatvorila je u u danu dolaska Čulik poštanske štedionice na Severu i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, zaplenivši preko dva miliona evra u različitim valutama, uz dokumentaciju i isterivanje radnika.

Ponovila je i ona danas da jučerašnja akcija kosovske vlade nije bila koordinisana sa međunarodnim partnerima.

“Iako priznajemo odgovornost Centralne banke Kosova, mi smo dosledno izražavali našu zabrinutost u vezi sa načinom sprovođenja (odluke o valutama). Smatramo da nije na adekvatan način uzeto u obzir to kako će ona uticati na zajednice, posebno na srpsku zajednicu. Dakle, posmatramo ove situacije i zabrinuti smo”.

Upravo se te koordinacije Čulik dotakla i u delu pitanja o članstvu Kosova u Savet Evrope.

Zapravo ona je bila upitana u kontekstu toga koje bi beneficije postojale za manjine da je Kosovo ovog meseca postalo tog tela, na šta je najpre kazala da SAD nisu deo SE i da tu nemaju pravo glasa.

I baš zbog toga je, poručila je, i važno da Kosovo sarađuje sa međunarodnim partnerima, ali i da uzme u obzir njihove zabrinutosti, jer su to pitanja o kojima brine i SAD.

A te zabrinutosti, podsetila je, imaju veze sa Zajednicom opština sa srpskom većinom, ali i sada sa Uredbom Centralne banke Kosova.

„Zato je važno da Kosovo sarađuje sa svojim partnerima na jačanju svoje kandidature u svim evroatlantskim institucijama, kao i za članstvo u Savetu Evrope. Za Kosovo je važno da sluša svoje evropske partnere i da uzme u obzir njihove zabrinutosti. Uzeli smo u obzir te zabrinutosti i delimo ih. One imaju veze sa ZSO i regulacijom Centralne Banke Kosova. I zato pozivamo Kosovo da krene napred sa ovim pitanjima. Jedna od prednosti članstva u Savetu Evrope bila bi veće poštovanje prema građanima iz manjinskih zajednica, kao i pristup međunarodnim procesima kroz koje Kosovo bi moglo da rešava pitanja kao što su puno učešće manjina u vladama i demokratiji njihove zemlje, kao što je Evropski sud za ljudska prava“.

Na pitanje novinara našeg portala da prokomentariše trenutnu situaciju na terenu u pogledu poštovanja prava manjinskih zajednica, pre svega Srba, koja je drugačija na terenu u odnosu na ono što sadrži Ahtisarijev paket koji je ugrađen u kosovski ustav, Čulik kaže:

„Dakle, kao i Sjedinjene Države, Kosovo je raznoliko, multietničko društvo. Ova raznolikost interesa, porekla i mišljenja čini obe naše zemlje jačim i komplikovanijim. Kosovo je dom mnogih etničkih Srba, i oni zaslužuju da ovde izdržavaju svoje porodice i biznise. Tačka. Važno je da se vlada aktivnije angažuje sa pripadnicima manjinskih zajednica i uključi ih u proces kreiranja politike.Kosovska vlada radi i treba da radi za sve građane Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili razlike. Multietničnost je vrednost koja je sadržana u ustavu, a mi u Sjedinjenim Državama je posebno poštujemo i podržavamo“, kazala je ova zvaničnica.

Shodno tome, naglasivši još jednom da je „deo razloga“, ali i glavni za njen dolazak to da na licu mesta „pokaže podršku demokratskom, prosperitetnom, multietničkom Kosovu“, u skladu sa onim što radi i ambasada i same SAD, ipak, dodaje da SAD prate situaciju i da su zabrinute.

Osvrnula se kratko i na nedavni neuspešni proces smene gradonačelnika na Severu Kosova.

Kaže – SAD su zabrinute što građani nisu iskoristili to demokratsko pravo.

„Što se tiče glasanja o opozivu gradonačelnika, čuli ste i od ambasadora i od drugih da je glasanje o opozivu održano 21. aprila u četiri severne opštine bilo u skladu sa zakonskim zahtevima. Mi smo, zajedno sa našim Kvintom i partnerima iz EU, apelovali na Srpsku listu i druge političke aktere etničkih Srba da preispitaju svoje povlačenje iz demokratskog procesa. Voleli bismo da su iskoristili demokratska sredstva koja su im na raspolaganju i žalimo što to nisu učinili.

Sa Vladom je, kaže, razgovarala i o drugim zabrinutostima.

Od pripadnika romske zajednice na Kosovu, kaže, čula je njihove tegobe života na Kosovu.

Svesna je, poručila je, da se posebno ova zajednica i dalje, i na Kosovu i u drugim delovima Evrope suočava sa rasizmom, diskriminacijom i ksenofobijom što dovodi do – nesrazmernog siromaštva, nepravde, pa čak i nasilja u tim zajednicama.

SAD ih, kaže, kroz brojne inicijative konkretno na Kosovu podržava:

„Sjedinjene Države ostaju posvećene promovisanju svojih ljudskih prava, jednakosti i dostojanstva Roma na globalnom nivou, i mi se redovno fokusiramo na to u mom birou. Ovde na Kosovu, mi podržavamo brojne inicijative da se obezbedi veće uključivanje romske zajednice, uključujući obrazovanje, medije, pravnu pomoć, medijsku pismenost i druge inicijative“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.