Petković: Savet Evrope ne sme da nasedne na prevaru nakon jutrošnjeg pisma, nemoguće da NVO pišu statut ZSO

Petar petković konferencija
FOTO: Beta/Slobodan Miljević

Reč je o čistom falsifikatu, putem kojeg Kurti želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga. Prvo, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine!, reakcija je direktora Kancelarije za KiM.

Petar Petković zapravo reaguje na pismo koje je potpisala kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, a koje je jutros uputila predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Teodorosu Rouzopulosu, na sam dan početka zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope, sastanka na kom se očekivalo da će biti poslednji korak ka članstvu Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Evropljani i SAD su od Prištine, odmah nakon 17. aprila, kada je usvojen izveštaj izvestioca za pitanje mogućeg članstva Kosova u SE – Dore Bakojanis u PSSE, zatražili da odmah preduzme „opipljiv korak“ za osnivanju ZSO, što bi u ovoj fazi bilo da Nacrt statuta za to telo, koji je izradila EU, pošalju svom ustavnom sudu na razmatranje.

Danas se pismom kosovska vlada i obavezala da će to učiniti, ali do kraja maja. I ne samo to, nacrt koji će predati ustavnom sudu nije onaj izrađen od EU, već njihov nacrt, kako su naveli – inspirisan idejama Fondacije Fridrih Ebert.

Za Petra Petkovića nesumnjivo je reč o prevari:

„U toku je pokušaj velike prevare Aljbina Kurtija, uz podršku njegovih pojedinih mentora! Da bi obmanuli Savet Evrope, Kurti i Gervala su u poslednji čas, pred početak sastanka Komiteta ministara SE, poslali pismo, u kome navode da će do kraja meseca navodno ispuniti svoju obavezu i poslati nacrt statuta ZSO tzv. Ustavnom sudu Kosova. U pismu se dodatno kaže kako taj statut sastavlja Kurti, u koordinaciji sa njemu lojalnim Srbima sa Kosova, a na osnovu dokumenta koji je izradila nemačka fondacija Fridrih Ebert“.

Upravo to govori i da je reč o, kako je kazao, čistom falsifikatu kojim Priština, odnosno kosovski premijer – želi da izbegne svoje obaveze iz dijaloga, a izlistao je i zbog čega to smatra.

Prvo, podsetio je, prema postignutim sporazumima u Briselu, konačni Statut se dogovara i usvaja u dijalogu na visokom nivou, tako da:

„Nema govora da to može da bude jednostrani akt Prištine!“.

Drugo, takođe prema sporazumima, Nacrt Statuta ZSO, istakao je Petković, je u nadležnosti Upravljačkog tima i taj je tim 2. maja 2023. u Briselu, u Dijalogu na visokom nivou, predstavio svoj Nacrt.

Treće, Upravljački tim čine Srbi sa Kosova i Metohije i oni zvanično po ovom pitanju zastupaju interese srpskog naroda na KiM, sa kojima su više meseci usko koordinirali na pisanju Nacrta Statuta.

„Četvrto, 21. oktobra 2023. velika petorka, zajedno sa Lajčakom je Beogradu predstavila Nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU. Beograd je izrazio spremnost da radi na tom dokumentu, kao dobroj polaznoj osnovi, za sastavljanje konačnog Statuta. Pozitivan stav prema ovom dokumentu smo jasno iskazali u delu koji se odnosi na poštovanje Sporazuma iz 2013. i 2015, i bez zalaženja u pitanja koja bi bila statusnog karaktera“.

Sa druge strane, kaže, Kurti je javno odbio i rekao da o njemu ne želi da razgovara.

„Šesto, nemoguće je da nevladine organizacije pišu statut ZSO, a još manje da se takav dokument podmeće kao nekakav zvaničan predlog“, naglasio je Petković.

Kao poslednju, sedmu stavku, naveo je to da:

„Nikakva mala družina koja se okupila oko nelegitimnih albanskih gradonačelnika ne može da bude legitimni predstavnik srpskog naroda, sa kojima bi Kurti razgovarao o Satutu, posebno imajući u vidu da su ti pojedinci osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na severu, dok je te izbore srpski narod bojkotovao“.

Shodno svemu što je naveo, pozvao je Savet Evrope da ne nasedne na prevaru.

„Sve što trenutno Kurti radi nema veze sa Dijalogom, već samo sa njegovim jednostranim i nasilnim potezima, uperenim protiv srpskog naroda na KiM“, naveo je na kraju Petković.

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.