Kancelarija: Na Jarinju zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, službenicima NBS i Henderson navodno prećeno hapšenjem

prelaz jarinje
FOTO: KoSSev

Na prelazu Jarinje danas je zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, koja je bila namenjena za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, saopštila je upravo Kancelarija za KiM. Osim toga, tvrde, predstavnicima Narodne banke Srbije i britanske kompanije „Henderson“, koji po ustaljenoj praksi na ovom prelazu vrše primopredaju dinara, navodno je zaprećeno hapšenjem.

„Po nalogu Aljbina Kurtija, danas je na administrativnom prelazu Jarinje zabranjen prolazak još jedne pošiljke dinara, namenjenih za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja za Srbe i druge nealbanske stanovnike Kosova i Metohije čiji opstanak zavisi od priliva sredstava iz budžeta Republike Srbije“, navela je Kancelarija za KiM, ovoga puta ne precizirajući o kojoj je cifri reč.

Tvrde da ponovna zabrana novca nije sve što se danas dogodilo na Jarinju. Prema radnicima kompanije Henderson, koja je godinama zadužena za primanje dinara iz Srbije, ali i prema predstavnicima NBS koji im taj novac donose – policija je navodno bila gruba i pretila im hapšenjem.

„Pripadnici Kurtijeve policije ne samo da su zabranili ulaz dinara, nego su na administrativnom prelazu prema predstavnicima Narodne banke Srbije i kompanije ‘Henderson’ demonstrirali osionost i grubost, a zatim su ih oterali uz pretnju hapšenjem“.

Iz Kancelarije za KiM i danas ističu da je novac poslat prema svim ustanovljenim višedecenijskim procedurama:

„A koje predviđaju da pošiljku dinara na Jarinju sa svim potvrdama preuzima britanska kompanija “Henderson” i prevozi ih do trezora u Leposaviću. Ali, ulaz dinara je zabranjen“.

Poručuju i da je i današnji, kao i prethodni slučaj zabrane ulaza dinara, sproveden bez ikakvog zvaničnog objašnjenja i odbijenice.

Prelazni period – čista laž

Nakon, sada već druge vraćene pošiljke NBS za Kosovo i jedne zaplene dinara u Goraždevcu, što se dogodilo od kada je na snagu stupila Uredba Centralne banke Kosova o evru i istovremeno u vreme trajanja prelaznog perioda datog upravo zbog situacije sa dinarima, iz Kancelarije smatraju da je taj „Kurtijev prelazni period – šarena laža da Zapadu zamaže oči“.

„Kurti je jasno poručio da je takozvani prelazni period čista laž, i da je sve vreme u toku rad na operacionalizaciji odluke o zabrani dinara. Kurtijev ‘prelazni period’ je ništa drugo do šarena laža osmišljena da zamaže oči političkim krugovima na Zapadu koji su mu jasno poručili da je napadom na elementarne uslove opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji otišao predaleko. Očigledno je da su Kurtijeve poruke da dinar nije zabranjen na Kosovu i Metohiji laž i besramna propaganda, a da se njegov plan etničkog čišćenja srpskog naroda iz pokrajine realizuje bez ikakve zadrške“, naglasili su iz ove institucije.

O ovom smo slučaju potražili informacije od portparola kosovske carine, Adriatika Staviljecija. Međutim, u trenutku našeg poziva on nije bio upućen u slučaj, te nas je zamolio da mu se za informacije obratimo malo kasnije.

Ujedno, još uvek se nije oglasila ni Narodna banka Srbije.

NBS: Vozilo sa dinarima vraćeno sa Jarinja bez obrazloženja; Kosovska carina: Nisu imali dozvolu CBK

Radio Goraždevac: Završena akcija u Goraždevcu, iznešeni računar i arhiva?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.