Pobegao Sekirača

FOTO: Driton Pacharada

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska policija je potvrdila da Enver Sekirača nije zatečen kod kuće tokom petka i subote, nakon odluke Apelacionog suda da ga vrati u pritvor.

Nakon žalbe Specijalnog tužilaštva, odlučeno je da se Sekirača vrati u pritvor, pošto mu je sud 3. maja ukinuo kućni pritvor, ostavljajući ga da se brani sa slobode.

Policija je saopštila da je juče i danas Sekiraču tražila kod kuće, ali ga nije našla. Obavešteni su i pogranični prelazi i područne policijske uprave.

„Kosovska policija je na osnovu usvojene odluke Apelacionog suda od 17.maja, za izmenu mere bezbednosti okrivljenog Envera Sekirače, po svom postupku i zakonskom mandatu, uputila poziv istom, ali isti nije naišao u njegovoj rezidenciji u ulici ‘Braća Fazliu’ u Prištini. Pošto isto lice nije zatečeno kod kuće, Kosovska policija je, preko nadležnih službenika, obavestila organe pravosuđa da je službeni poziv upućen okrivljenom Sekirači, ali on nije zatečen kod kuće. I danas, 18.maja, u cilju sprovođenja odluke Apelacionog suda, gde osumnjičeni mora da bude upućen u pritvor, isto su zatražili policijski službenici, ali ga nisu dočekali kod kuće. Dalje postupanje policije biće zasnovano na zakonskim procedurama, odluci i preporukama pravosudnih organa. Istovremeno, Kosovska policija je preduzela neophodne mere za obaveštavanje i zadržavanje na svim graničnim prelazima i područnim policijskim upravama, protiv okrivljenog”, potvrđeno je iz Policije.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u aprilu 2014. godine optužnicu protiv Envera Sekirače za tri krivična dela, „podstrekavanje na ubistvo” Trijumfa Rize, „prinudu” i „silovanje”, gde ga je za ovo drugo prvostepeni sud proglasio nevinim.

Tužilaštvo tvrdi da je incident koji se dogodio u „švajcarskom kazinu“ između Sekirače i Rize bio jedan od motiva koji je doveo do ubistva Trijumfa Rize.

Incident u „Švajcarskom kazinu“ dogodio se u decembru 2006. godine, dok su na jednoj strani bili umešani Enver Sekirača i neki od njegovih saputnika, a na drugoj pokojni Trijumf Riza i Arben Selmani. U ovom incidentu teško je povređen Arben Selmani.

Trijumf Riza je ubijen 30. avgusta 2007. godine, zbog čega je Arben Beriša osuđen na 35 godina zatvora, dok je Enver Sekirača osuđen na 37 godina zatvora.

Sekirača je dva puta osuđivan.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.