Bekstvo Envera Sekirače, početkom maja osuđen na 25 godina, ali nije bio u zatvoru – ono što se do sada zna

FOTO: Enver Sekirača/Gazeta Express
FOTO: Enver Sekirača/Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Enver Sekirača, koji je 3. maja 2024. godine osuđen na 25 godina zatvora prvog stepena zbog podstrekavanja na ubistvo policajca Trijumfa Rize, biće vraćen u pritvor do pravosnažnosti presude.

Ovako je odlučio Apelacioni sud, Posebno odeljenje nakon žalbe Specijalnog tužilaštva na rešenje suda, kojom je 3. maja 2024. godine ukinuta mera kućnog pritvora, ostavljajući ga da se brani sa slobode, prenosi „Zakletva za pravdu“.

„Apelacioni sud Kosova je rešenjem PN1.S.br.91/2024 od 17.05.2024.godine usvojio kao osnovanu žalbu Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, dok je rešenjem o. suda u Prištini – Kriminalističko odeljenje PKR.nr.170/2020 od 03.05.2024.godine, preinačio, tako da je okrivljenom E.S. određena mera pritvora, koja će trajati do pravosnažnosti presude, ali ne više od vremena izricanja kazne izrečene presudom osnovnog suda“ kaže se u obrazloženju žalbe.

Ministarka pravde Aljjbulena Hadžiju reagovala je na oslobađanje Sekirače. Ona je kazala da neko ko je poznat čak i javnosti, a kamoli pravosuđu i tužilaštvu, za teška krivična dela i njihovo ponavljanje, ponekad bude ostavljen u kućnom pritvoru, a zatim pušten, do druge presude, tako potpuno pobegne.

U policiji su kazali da Sekirača nije pronađen u svojoj kući nakon dve provere.

Optuženi Enver Sekirača je 3. maja 2024. godine, po treći put nakon što je predmet vraćen na ponovno suđenje, osuđen na 25 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo policajca Trijumfa Rize.

Osnovni sud u Prištini je po drugi put 16. septembra 2019. proglasio Envera Sekiraču krivim za podstrekavanje na ubistvo bivšeg policajca Trijumfa Rize i osudio ga na 30 godina zatvora.

Međutim, Apelacioni sud je 6. marta 2020. godine doneo odluku da usvoji žalbu Sekiračine odbrane, vraćajući predmet po drugi put na ponovno suđenje, jer je prvostepena presuda doneta po drugi put, po žalbi odredbe krivičnog postupka.

Za isti slučaj, Sekirača je osuđen i 17. maja 2016. godine za dva krivična dela „podstrekavanje na činjenje teškog ubistva“ i za delo „prinuda“ jedinstvenom kaznom zatvora od 37 godina, dok je oslobođen za krivično delo „silovanje“.

Apelacioni sud je 24. oktobra 2017. godine održao ročište za određivanje mere bezbednosti Enveru Sekirači, nakon što ga je isti sud 19. oktobra u večernjim satima pustio iz pritvora i izrekao mu meru hapšenje.

Pobegao SekiračaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.