Propala inicijativa PDK o raspuštanju kosovske skupštine

FOTO: Fejsbuk/Memli Krasniqi

Inicijativa Demokratske partije Kosova (PDK) da raspusti skupštinu i pošalje Kosovo na prevremene izbore, najranije početkom jula, propala je, pošto opozicioni Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) nisu dali podršku toj inicijativi, kazao je lider PDK, Memlji Krasnići. Istovremeno iz vladajućeg Samoopredeljenja su neuspeh održavanja prevremenih izbora ocenili kao potvrdu dobrog upravljanja aktuelne vlade, prenosi Beta.

„Danas, 29. maja, kao što sam naveo kao krajnji rok u pismu upućenom trojici političkih lidera albanskih parlamentarnih partija, obaveštavam vas da je mogućnost za raspuštanje skupštine Kosova već iscrpljena“, rekao je Krasnići.

On je izrazio iznenađenje nespremnošću LDK i AAK da izađu na izbore i ironično rekao da je to „izgubljena šansa“.

„Odbijanje da izađu na vanredne izbore za mene zaista ostaje iznenađujuće“, kazao je Krasnići.

Naveo je da ne želi da spekuliše „da li su ostale opozicione stranke nespremne“, da li im, kako je kazao, „treba više vremena“.

„Ali znam jedno: Ne sećam se sličnog slučaja u istoriji parlamentarne demokratije da vlada kaže „idemo na izbore, spremni smo“, a opozicija kaže „ne, produžite mandat do kraja“, rekao je Krasnići.

Na izjavu Krasnićija je reagovao portparol LDK, Besian Mustafa, koji mu je poručio da odgovornost traži od Kurtija, a ne opozicije.

„Krasnići je sklopio sporazum sa Kurtijem, a ne sa LDK, pa je njegova uloga posrednika besmislena. Neka traži odgovornost od stvarnog začetnika raspuštanja (parlamenta) sa kojim je sklopio sporazum“, rekao je za Kohu, prenosi Beta.

Portparol Samoopredeljenja, Arljind Manžuka, rekao je da je nesaglasnost opozicije da se ide na raspuštanje parlamenta potvrda „da je zadovoljna“ vladom premijera Aljbina Kurtija.

Kako je naveo, „još od prvih 100 dana vlade tražili su raspisivanje izbora“.

„Rekli su da nisu zadovoljni vladom i da su razočarani i nama. Ali, očigledno, 1.000 dana koji su usledili u vladi promenilo je mišljenje opozicije“, kazao je Manžuka.

Naveo je da su „oni (opozicija) danas potvrdili da su zadovoljni Kurtijem kao premijerom“.

Iako bi u slučaju postojanja volje za raspuštanje kosovske skupštine vladajuća koalicija i PDK imali 82 poslanika, odnosno za raspuštanje, predsednik parlamenta Gljauk Konjufca je naglasio da dogovor o izlasku na nove izbore ne pripada samo ovim poslaničkim grupama.

On smatra da bi za to trebalo da bude veće angažovanje opozicije.

Kako je kazao, „volja postoji od pre nekoliko meseci i većina je uvek izjašnjavala spremnost da se to desi“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.