Podkast sa Zoranom Savićem: Mladi najviše veruju lokalnim novinarima

 

Na osnovu istraživanja na temu medijske pismenosti omladine koje je sprovela NVO Aktiv, dolazi se do podataka da se mladi u srpskim sredinama na Kosovu, informišu najpre posredstvom društvenih mreža, ali da kada su mediji u pitanju, najviše poverenja imaju u lokalne medije, prenosi Radio Mitrovica Sever.

“Oko 80% njih smatra da su lokalni novinari ti na koje bi trebalo da se oslone za prvobitnu informaciju. Oni do tih portala dolaze posredstvom društvenih mreža, pa bi to mogao da bude neki signal lokalnim medijima da bi trebalo da budu još aktivniji na društvenim mrežama” kazao je za Radio Mitrovicu Sever Zoran Savić, aktivista u NVO Aktiv i nekadašnji novinar.

Na pitanje šta mladi odgovore kada ih pitaju ‘šta im fali u lokalnim medijima’, Savić kaže – više lepih vesti. Primećuje da takvih vesti ima, ali ih velike političke teme progutaju.

Način na koji o jednom događaju izveštavaju redakcije iz srpskih sredina i albanske redakcije na Kosovu, razlikuje se u mnogome, kaže Savić oslanjajući se na informacije koje je prikupio monitorišući rad medija na ovom području.

Na osnovu kontinuiranog prisustva u medijima – što kroz konkretnu novinarsku angažovanost na terenu, što kroz monitoring, Savić zaključuje da su mediji na srpskom jeziku izuzetno korektni, profesionalni i odgovorni, naročito u kriznim situacijama.

Sa druge strane, albanske redakcije su pre samo par meseci, napravile ogroman propust retrospektivno izveštavajući o Martovskom pogromu.

“Ako se mi 20 godina bavimo istim narativom, onda nešto zaista nije u redu. Koliko god da nastojimo i kao civilno društvo i kao novinari i kao profesionalci da razbijemo tu barijeru u kojoj oko istog događaja mi gledamo pet različitih interpretacija, to neverovatno zvuči. To je jedan od tih negativnih primera”, ističe Savić.

Procenjuje da međusobna saradnja među novinarima iz srpske i albanske zajednice postoji i da je sasvim dobra na individualnom nivou. Ipak, neke ozbiljne međuredakcijske saradnje još nema.

Savić ističe da je profesionalna saradnja srpskih i albanskih medija od ogromne važnosti, naročito za Sever Kosova, koji je, kako primećuje, najaktuelnija tema na celom Kosovu već par godina.

Poručuje da bolja koordinacija i razmena informacija smanjuju prostor za plasiranje neistina, što je nažalost bio čest slučaj tokom kriznih perioda iz 2023. godine.

Savić je govorio i o kritičkom promišljanju društveno – političke stvarnosti kod mladih, ali i kod starijih koji su i dalje u velikoj meri oslonjeni na informisanje posredstvom mejnstrim medija.

Komentarisao je prezasićenost teškim, često i banalnim dnevno – političkim temama ali i opasnostima do kojih može dovesti informaciona oluja, usled koje mladi prestaju da se “bave politikom”.

Radio Mitrovica SeverPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.