Gazeta Express: Kurti i Bisljimi ciljaju na vlast u Preševu i Bujanovcu, njihovi savetnici u trci za gradonačelnike – izbori u nedelju

presevo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden s albanskog; jučerašnje izdanje)

Preševska dolina je u predizbornoj kampanji. Glasanje se ove nedelje održava u Preševu i Bujanovcu. Savetnici kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti) i njegovog zamenika Besnika Bisljimija (Besnik Beslimi) takmiče se za gradonačelnike, prenosi Gazeta Express.

U Preševu i Bujanovcu Albanci će 2. juna glasati za izbor novih gradonačelnika ove dve opštine u kojima čine većinu stanovništva.

Tamo će u izbornoj trci učestvovati i kosovski premijer.

Aljbin Kurti će danas učestvovati i na izbornom mitingu u Prištini koji će organizovati Stranka demokratske akcije. Ovo je njegov omiljeni politički subjekt u Dolini.

Stranka predvođena albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem (Shaip Kamberi), održaće skup u 18 časova u amfiteatru Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, kako bi pozvali građane Doline koji žive na Kosovu, da idu i glasaju za ovu stranku u nedelju. Na promotivnom plakatu prvo se nalazi ime predsednika kosovske vlade.

Ardita Sinani, savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija, kandidat je PVD za gradonačelnika Preševa, dok se Ragmi Mustafa, savetnik zamenika premijera Besnika Bisljimija, kandiduje za gradonačelnika Bujanovca.

„Umom i srcem“, izborni je slogan PVD-a – isti onaj koji je nekada bio slogan pokreta Samoopredeljenje.

Za trku u Bujanovcu, PVD i još dve albanske stranke – Demokratska stranka i Pokret demokratskog progresa potpisale su sporazum o postizbornoj koaliciji.

Predsednik PD-a, aktuelni gradonačelnik opštine Nagip Arifi i predsednik LPD-a Šćiprim Musljiu (Shqiprim Musliu) takođe se kandiduju da preuzmu upravljanje opštinom.

Sa druge strane, Arber Pajaziti je kandidat za predsednika opštine Bujanovac iz Alternative za promene. On je, zajedno sa Dritonom Redžepijem (Driton Rexhepin) iz Pokreta za Bujanovac i Ademom Hasanom iz Albanske demokratske unije, pristao da se takmiči sa zajedničkom listom.

U Preševu je ponovo izbila politička kriza nakon raspuštanja Skupštine pošto vladajuće stranke nisu uspele da formiraju kvorum za održavanje sednica. Shodno tome, sada opštinom upravlja privremeni organ.
Predsednik Albanske demokratske partije Ragmi Mustafa je odlukom Vlade Srbije predsednik Privremenog organa u Preševu. Zakon u Beogradu predviđa da se u takvim slučajevima predstavnici partija zastupljenih u podeljenoj Skupštini biraju u tom telu „uzimajući u obzir politički i nacionalni sastav“. Tom organu upravljanja pripada i Branko Trajković iz Srpske napredne stranke (SNS).

Poslednji gradonačelnik Preševa, Šćiprim Arifi (Shqiprim Arifi), optužio je Beograd da ga je razrešio sa mesta gradonačelnika. Pored toga, uperio je prst i u albanske političke predstavnike u Preševu, koji su, prema njegovim rečima, postali „alat“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića „za sprovođenje njegove antialbanske agende“.

Njegovi protivnici su ove tvrdnje nazvali „demagogijom i trikovima“.

Arifi je veliki kritičar kosovskog premijera, za koga kaže da „želi da vodi politiku Preševa”. On je takođe optužio Aljbina Kurtija za koruptivne veze sa predstavnicima Partije za demokratsko delovanje.

Ovog puta, Šćiprim Arifi se neće ponovo kandidovati za gradonačelnika Preševa. Iz Alternative za promene, Visar Memeti će izazvati Arditu Sinani iz PVD-a.

U ovoj trci je i Ragmi Mustafa, predsednik PDŠ, koji privremeno vodi opštinu.

Lider Pokreta za reformu, Sami Saljihu, takođe je kandidat za gradonačelnika Preševa.

Dok drugi kandidati lokalne probleme stavljaju u središte svoje predizborne kampanje, kandidatkinja PVD-a za gradonačelnicu Preševa, Ardita Sinani, iskoristila je činjenicu da je i savetnica kosovskog premijera Aljbina Kurtija te obećava sredstva sa Kosova za tamošnju poljoprivredu.

Obilazeći Rajince, selo koje se uglavnom bavi poljoprivredom i stočarstvom, ona je rekla da „sa grantovima koje podržava fond kosovske vlade može mnogo da se uradi u ovoj oblasti“.

Na isti način, kandidat PVD-a za gradonačelnika Bujanovca, Ragmi Mustafi, koristi činjenicu da je savetnik zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija da obeća „više sredstava za poljoprivrednike i stočare u Bujanovcu“, pominjući „poljoprivredni program kosovske vlade uz podršku od milion evra za poljoprivrednike doline“. On u kampanji ponavlja da je cilj, kako kaže, „više Kosova u Bujanovcu“.

Sami Saljihu, protivkandidat Ardite Sinani iz Pokreta za reformu, kaže da ona pokušava da „spasi sebe skrivajući se iza drugih“.

„Ragmiju su vlast dali Dačić i Ardita uz popularnost Aljbina Kurtija“, napisao je on u objavi na Fejsbuku početkom ovog meseca.

Poslednjih godina u Preševu su na vlasti Alternativa za promene Šćiprima Arifija i Stranka za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Skupština opštine Preševo ima 38 opštinskih odbornika, od kojih 36 iz redova albanskih partija na vlasti i opoziciji, kao i dva Srbina, jedan iz Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i drugi iz SPS Ivice Dačića.

Skupština opštine Bujanovac ima 41 opštinskog odbornika. Najveći broj mandata imali su predstavnici Albanaca – 28, dok je 13 odbornika bilo srpske nacionalnosti.

Kurtiju nije prvi put da interveniše u Dolini

Kosovski premijer Aljbin Kurti je 11. aprila 2022. godine bezuspešno angažovan da spase gradonačelnicu Preševa Arditu Sinani od „pada“.

Tog dana šef vlade je u svom kabinetu okupio političke predstavnike Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Zamolio ih je za političko jedinstvo, opisujući smenu svoje sadašnje savetnice kao deo ugnjetavanja i diskriminacije koja se vrši nad tamošnjim Albancima kroz međusobnu iritaciju.

„Posle ugnjetavanja i diskriminacije koja se vrši prema Albancima, ne treba da podržavamo pokušaje međusobnog iritiranja Albanaca, a deo toga je i namera da se svrgne gradonačelnica Preševa, gospođa Ardita Sinani. Podele su pogrešne i štetne“, rekao je premijer na tom sastanku, ističući da saradnja i pravedno usklađivanje u zaštiti i unapređenju prava Albanaca „nije samo potreba već i nužnost vremena“.

Predsednik Alternative za promene, Šćiprim Arifi, i predsednik Pokreta za reformu Sami Saljihu nisu otišli ​​na Kurtijev sastanak. Njih dvojica su se pridružili Skupštini opštine Preševo kako bi obavili završne pripreme za svrgavanje Ardite Sinani sa mesta predsednika opštine, što se i dogodilo.

Ovo je označilo prelomnu tačku odnosa između tadašnjeg gradonačelnika Preševa i kosovskog premijera.

Kasnije te godine, Aljbin Kurti je imenovao Arditu Sinani za svoju savetnicu, a njegov zamenik, Besnik Bisljimi, odabrao je jednog od njegovih saboraca za svog savetnika – Ragmija Mustafu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.