Mediji: Uhapšenima za špijunažu određen pritvor; Advokat: Optuženi da su radili u interesu Srbije, nema dokaza

Osnovni sud u Prištini odlučio je da dvojici osumnjičenih za špijunažu koji su juče uhapšeni odredi meru pritvora do 30 dana, izveštavaju prištinski mediji pozivajući se na zvanično saopštenje. I dok sud konstatuje da su se za to „stekli uslovi“, advokat jednog od uhapšenih, kako prenose prištinski mediji, navodi da nema dokaza za optužbe tužilaštva.

Osobe B. Š. (B.Sh.) i M.Ć. (M.Q.), uhapšene su juče u Uroševcu, a kako je prvo izvestila Gazeta Express, pozvajući se na svoja saznanja, osumnjičeni su za navodnu saradnju sa Bezbednosno informativnom agencijom Srbije, koja je potom demantovala bilo kakvu povezanost.

U međuvremenu se oglasilo kosovsko specijalno tužilaštvo, navodeći takođe da su dve osobe uhapšene zbog sumnje na špijunažu, ali bez iznošenja bilo kojih drugih detalja o samom slučaju.

Potvrdili su da su pretresi izvršeni na dve lokacije u zajedničkoj akciji sa Kosovskom policijom i kosovskom obaveštajnom agencijom, dok je potom policija iznela detalje o zapleni: razna dokumentacija, kompjuteri, telefoni, USB, DVR, kasete, oružje i municija, maske, vojne gas-maske…

Ovim osobama je odmah po hapšenju određeno 48-časovno zadržavanje, a na današnjem saslušanju u Osnovnom sudu u Prištini i mera jednomesečnog pritvora.

„Sudija za prethodni postupak usvojio je zahtev Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo za određivanje mere pritvora okrivljenima i njima je određena mera pritvora u trajanju do jednog (1) meseca“, potvrđeno je iz Osnovnog suda u Prištini, prenose prištinski mediji.

Sud je konstatovao da su se stekli uslovi za određivanje pritvora:

„Budući da okrivljeni mogu biti nedostupni za krivični postupak, postoji opasnost od bekstva, ako okrivljeni budu pušteni na slobodu“, navodi se.

Sud je ocenio i da postoji opasnost od uništenja, sakrivanja, falsifikovanja dokaza i ometanje toka postupka u slučaju puštanja okrivljenih.

Osim što ih specijalno tužilaštvo tereti za špijunažu, kako je danas potvrđeno iz suda, M. Ć. se stavlja na teret i neovlašćeno posedovanje, kontrola i držanje oružja.

Advokat: Nije iznet nijedan dokaz, B. Š. je svedok tužilaštva u Hagu

Medijima se nakon današnjeg saslušanja obratio advokat jednog od osumnjičenih, Besnik Beriša.

Kako prenosi Zeri pozivajući se na navode Nacionale, Beriša je kazao da tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz.

„Završeno je saslušanje za dvojicu građana koji su optuženi za špijunažu protiv države u interesu Srbije. Srećan sam što ovo što smo danas čuli i pročitali nije uspelo da se argumentuje nijednom rečenicom po pitanju optužbe“, kazao je Beriša.

On je, kako prenose prištinski mediji, „optužio tužilaštvo za spektakl“.

Ujedno je kazao da je B. Š. svedok Specijalizovanog tužilaštva u Hagu.

Istakao je da kod B. Š. nije pronađeno ništa protivzakonito, navodeći da je optuženi „pio kafu sa ljudima iz srpske zajednice“, ali da nikada, prema njegovim rečima, „nije narušio nacionalnu bezbednost“, prenose prištinski mediji.

Povezane vesti:

Kod juče uhapšenih za špijunažu zaplenjeni kompjuteri, dokumenta, ali i oružje, municija, vojne gas maske…

BIA demantuje povezanost sa uhapšenima u Uroševcu za špijunažu

Kosovsko specijalno tužilaštvo: Uhapšene dve osobe zbog sumnje na špijunažu

Express: U Uroševcu uhapšena dvojica zbog sumnje da sarađuju sa srpskom BIA-omPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.