MKG iz izveštaja od aprila uklonila da je KFOR pregovarao sa naoružanom grupom Srba iz Banjske

Manastir banjska kossev Kapija
FOTO: KoSSev

Međunarodna krizna grupa iz izveštaja koji je objavljen u aprilu, uklonila je danas informaciju da je KFOR pregovarao o povlačenju naoružane grupe Srba iz Banjske. Ipak, ostala je rečenica da je KFOR, „rano ujutru 24. septembra, primetio neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestio Kosovsku policiju“.

Jedna od glavnih vesti za javnost na Kosovu ovih dana tiče se KFOR-a, nakon što je po drugi put u pisanim dokumentima dostupnim javnosti, izneta tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju srpske naoružane grupe iz sela Banjska tokom napada i sukoba u septembru prošle godine.

Štaviše, u pitanju je preliminarni nacrt izveštaja Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO-a, koji je predstavljen ovog vikenda u Sofiji, te izveštaj međunarodne krizne grupe iz aprila. Na potonji se upravo i poziva u ovom nacrtu.

O izveštaju je govorio bivši britanski sekretar odbrane lord Mark Lankaster, koji je izvestilac za Zapadni Balkan.

KFOR je snažno demantovao ovakve navode, uključujući i za naš portal.

„To nije tačno, ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore“, poručili su u nedelju.

Takođe je navodno demantovao i advokat Milana Radoičića – Goran Petronijević, kako je javilo nekoliko beogradskih medija.

Najnovija vest u jeku ove gotovo afere stiže danas.

Grupa se povukla u šume i iščezla

Uticajna Međunarodna krizna grupa promenila je svoj izveštaj objavljen aprila meseca. Na samom kraju izveštaja u noti su naveli da su „pogrešno konstatovali to da je osoblje KFOR-a pregovaralo o povlačenju srpske naoružane grupe sa svoje pozicije iz Banjske“, te da su izveštaj „ažurirali“ na današnji dan – 28. maja.

KoSSev je proverio spomenuti izveštaj, i u njemu zaista nedostaje rečenica iz originalnog izdanja: „U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…“, a u tom delu postavljena je zvezdica.

U ažuriranoj verziji sada navedeno je: „Ostavljajući svoje teško naoružanje, grupa se povukla u okolne šume, iz kojih su potom iščezli.“

U ovom delu je ipak ostala nepromenjena tvrdnja: „Rano ujutru 24. septembra, mirovnjaci KFOR-a su primetili neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestili Kosovsku policiju“.

„Patrola je pronašla kamione koji su blokirali put i napadnuta je. Jedan policajac je ubijen improvizovanom eksplozivnom napravom, a drugi su ranjeni. Pojačane snage su utvrdile oko 30 teško naoružanih srpskih boraca (pretpostavlja se da su uglavnom ili možda isključivo sa severnog Kosova) koji su upali u srednjovekovni manastir u blizini sela. U okršaju je poginulo najmanje troje Srba. Usledila je napeta pat pozicija između ove grupe i kosovske specijalne policije koja ih je okružila. EULEX je takođe bio prisutan na licu mesta. Ostavljajući svoje teško naoružanje, grupa se povukla u okolne šume, iz kojih su potom iščezli“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.