KFOR zajedno sa Eulexom sproveo obuku za krizne situacije u Južnoj Mitrovici

FOTO: KFOR

Multinacionalna specijalizovana jedinica (MSU) misije KFOR, zajedno sa Eulexom sprovela je danas obuku za krizne situacije ispred zgrade poznate kao „Log Base“ –  sedišta Eulexa u Južnoj Mitrovici.

KFOR je kratkim saopštenjom izvestio o ovoj vežbi.

Ipak, na slikama koje su priložili mogu se videti italijanski karabinjeri tokom obuke.

„KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine – da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno“, naveli su iz ove misije.

Podsećaju i na to da je KFOR treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima, ističu, sarađuju u bliskoj saradnji.

O navodnom pregovaranju povlačenja grupe iz Banjske, demantiji – glavna vest i dalje

Inače, vežba je organizovana u jeku gotovo afere koja potresa KFOR, nakon što je po drugi put u jednom pisanom dokumentu izneta tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju srpske naoružane grupe iz sela Banjska tokom prošle godine.

Štaviše, u pitanju je preliminarni nacrt Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO koji je predstavljen ovog vikenda u Sofiji, te izveštaj međunarodne krizne grupe iz aprila.

KFOR je snažno demantovao ovakve navode, uključujući i za naš portal.

Međunarodna krizna grupa iz izveštaja koji je objavljen u aprilu, na koji se i poziva u nacrtu Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, uklonila je danas informaciju da je KFOR pregovarao o povlačenju.

Na samom kraju izveštaja u noti su naveli da su „pogrešno konstatovali to da je osoblje KFOR-a pregovaralo o povlačenju srpske naoružane grupe sa svoje pozicije iz Banjske“, te da su izveštaj „ažurirali“ na današnji dan – 28.

Ipak, ostala je rečenica da je KFOR, „rano ujutru 24. septembra, primetio neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestio Kosovsku policiju“.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.