SNV, SNF i Otadžbina negoduju: Izostao odgovor SPC na poziv za razgovor tokom Sabora

Srpsko nacionalno veće
FOTO: KoSSev

Srpsko nacionalno veće KiM, Srpski nacionalni forum i Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“, saopštili su danas da je poziv koji su prethodno uputili Saboru Srpske Pravoslavne Crkve za sastanak ostao „bez reči“.

Sabor SPC održan je ovog meseca u periodu od 14. do 18. maja.

Iako je trebalo da bude otvoren u Pećkoj Patrijaršiji, usled zabrane Patrijarhu i vladikama da uđu na Kosovo, Sabor je 14. maja počeo sa radom u hramu Svetog Save na Vračaru.

SNV, SNF i Pokret Otadžbina uoči zasedanja su saopštili da su poslali molbu Saboru SPC da primi delegaciju Srba sa Kosova.

Danas, u svojoj reakciji navode – „od poziva za razgovor sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, ni reči“.

„A, ipak, očekivali smo poziv kako bi u neposrednom razgovoru našim duhovnim ocima ukazali na evidentnu tragediju koja je na delu prisutna, na katastrofalno stanje u kome se našlo njihovo izgubljeno stado, da vidimo šta nam valja činiti, sabrati se i pomoći razbijenom, prevarenom i ostavljenom srpskom narodu u borbi za goli opstanak. Očekivali smo da arhijereji čuju glas, vapaj ljudi koji dolaze iz tog unesrećenog naroda. Nažalost, naša očekivanja su izneverena“, navode.

Kažu da „ovako ignorisani“ pokušavaju da pronađu odgovor na pitanje „zašto je to moralo da tako bude“.

„Do skora mislili smo da je to hir i volja Njegove Svetosti patrijarha Porfirija i episkopa raško-prizrenskog Teodosija! Međutim, došli smo do tužnog saznanja, da je to ustvari, u najvećem, politka naših velikodostojnika, naših ‘svetih’ arhijereja!?“, poručili su.

Navode da „kada je sujeta prisutna onda dolazi do gordosti, svađe“.

„Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli“, poručuju iz SNF, SNV i „Otadžbine“.

Navode da su dodatno analizirali „šta je pravi povod da duhovni otac ignoriše svoju duhovnu decu“.

„Možda smo nesmotreno, u pet pisama koje smo uputili za poslednjih 12 meseci patrijarhu i isto toliko vladiki Teodosiju, povredili Njegovu Svetost i Njegovo Preosveštenstvo? Analizirali smo sadržinu svih pisama i ustvrdili da su ona napisana uz najveće poštovanje naših velikodostojnika“, dodaju.

Kažu da su u „traženjima uzroka“, analizirali i svoj odnos prema vlastima, posebno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i njegovom kosovskom politikom.

„E, to već može biti ozbiljan razlog jer su Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, Srpski nacionalni forum i Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije ‘Otadžbina’, u dubokom neslaganju sa tom politikom, dok na drugoj strani velikodostojnici naše crkve su u velikoj saglasnosti sa njom“, poručuju

Dakle, zaključismo, da je naš ključni greh to, što se ne slažemo sa Vučićevom izdajničkom politikom.

Kažu da ih je do takvog zaključka doveo „dosadašnji odnos Patrijarha i većine velikodostojnika prema političkim odlukama Aleksandra Vučića i njegove vlasti, koje najdirektnije konvergiraju sa politikama međunarodnih centara moći i kosovskih separatističkih vođa“.

Kritikuju i saopštenje Sabora SPC, navodeći da se u njemu ni jednom rečju nije osvrnulo na „kastrofalnu politiku srpske vlasti koja, je u mnogome zaslužna za stanje u kome su se Srbi na Kosovu i Metohiji našli“.

Dodaju i da ne razumeju „prećutkivanje crkve“ Nemačko-francuskog sporazuma i Ohridskog dogovora.

„Pogotovu nikako ne možemo razumeti podršku Briselskom sporazumu, koji je temelj izdaje Kosova i Metohije“, naveli su.

Ujedno, dodaju da je „pogubno“ zalaganje Sabora za „uspostavljanja funkcionalne Zajednice srpskih opština“, koja je, kako to vide, „poslednji kamen temlju tzv. nezavisne Republike Kosovo“.

„Ovim preporukama Crkva ne da je ušla u politiku, već je najdirektnije dala blagoslov kontinutetu izdaje koja još uvek traje“, smatraju SNF, SNV i pokret „Otadžbina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.