Osmani sa predsednicima kosovskog tužilačkog i sudskog saveta: Hitno potrebno prikupiti dokaze za zločine Miloševićevog režima, svedoci umiru

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani juče se sastala sa predsednikom Tužilačkog saveta Kosova, Ardianom Hajdarajem, i predsedavajućim Sudskim savetom Kosova, Aljbertom Zogajem. Tema im je bio, kako je ocenjeno, trend povećanja broja porodičnog i rodno zasnovanog nasilja na Kosovu i odnos ovih institucija prema tome, ali i prema slučajevima ratnih zločina, saopšteno je iz kabineta Osmani.

Reč je o odvojenim sastancima, ali je na oba naglasak dat na proces reforme pravosuđa:

„Ističući potrebu da reforme poboljšaju efikasnost, transparentnost i odgovornost“.

Posebno su se u razgovoru dotakli trenda povećanja broja porodičnog i rodno zasnovanog nasilja na Kosovu, kako navodi predsedništvo, a Osmani je sagovornicima kazala da je u borbi protiv alarmantnih razmera povećanja – najpre neophodna saradnja institucija.

„Na sastancima je razgovarano i o uznemirujućem fenomenu povećanja broja slučajeva nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, u kom slučaju je predsednica ponovila potrebu da se nastavi međuinstitucionalna saradnja protiv ove pojave koja je dostigla alarmantne razmere, dajući odgovore na brze i efikasne zakonske mere za zaštitu žrtava i pozivanje počinilaca na odgovornost“.

Ujedno, Osmani je govorila i o postupanju pravosuđa u slučajevima zločina počinjenih tokom rata.

Smatra da je za to hitno potrebno prikupiti dokaze.

„Imajući u vidu da neki od svedoka i preživelih umiru, hitno je potrebno prikupiti sve dokaze za zločine počinjene od strane genocidnog režima Miloševića“, navodi predsedništvo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.