NBS: Komercijalna banka bila prinuđena da zatvori filijalu u KM zbog pritiska, da se uredba stavi van snage PR

FOTO: Wikipedia

Primena uredbe Centralne banke Kosova, kojom se istiskuje dinarski platni promet je isključivo politički i etnički motivisana, suprotna je bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi. Mere su nepoznate za bilo koji finansijski sistem koji je iole usklađen s međunarodnim standardima, poručila je Narodna banka Srbije. 

Pri tom, tvrde, da je Komercijalna banka morala prethodno da se zatvori usled, navodno „pritisaka“ od strane kosovske vlade.

Dan nakon što nije dozvoljeno dopremanje srpskim dinarima na Kosovo preko Jarinja, još jednom se oglasila Narodna banka Srbije.

Večeras se održava vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija o situaciji na Kosovu, zakazana na zahtev Beograda.

Ne preciziravši o kojoj se količini novca radi, navode da su sredstva bila namenjena za isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja, a da su vraćena navodno bez obrazloženja.

„Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije, koja je, podsećamo, jedina nadležna emisiona institucija koja je ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije. U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije ‘Henderson’, koja poseduje licencu Privremenih institucija samouprave za transport novca, ali je vraćeno bez ikakvog obrazloženja“.

Kosovski zvaničnici juče su saopštili da se radilo o 117 miliona dinara, da se radilo o „neovlašćenom novcu“, kao i o „nepostojećim firmama“.

Reagujući na ove izjave, navode da su kosovske institucije zaustavljanjem navedenog transporta „još jednom pokazale“ da im je namera „uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Кosovu i Metohiji“.

„Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara, koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu s primenom protivpravnih i nečuvenih mera s jedinim ciljem – da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Кosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život“.

Naglašavaju da je transport dinara na Кosovo do sada bio transparentan i dozvoljen, da su to i sami predstavnici kosovske vlasti do sada „priznavale“ sopstvenim izjavama.

Evro nije zvanična valuta na Kosovu, uredba donešena bez javne rasprave u potaji

Na drugoj strani, navode da same kosovske institucije ne emituje sopstvenu valutu:

„Neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike“.

Za samu uredbu CBK naglasili su da je ona donešena „van očiju javnosti i bez javne rasprave“.

„U koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na Кosovu i Metohiji, uz sve to i mimo procesa dijaloga“.

Zatražili su da se uredba stavi van snage a da se pitanje reši kroz dijalog Beograd i Prištine.

Komercijalna banka „zbog pritiska“ zatvorila svoju filijalu

U istom saopštenju NBS, štaviše, navodi da je prethodno Komercijalna banka na Kosovu obustavila svoje aktivnosti, usled, kako tvrde, „pritisaka kosovske vlade“.

„Uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novac preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Кomercijalna banka – Filijala u Кosovskoj Mitrovici, nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija, bila prinuđena da zatvori svoje ekspoziture – svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija da stvore nepodnošljive uslove za život svim građanima na Кosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.