Petković i Đurić sa predstavnicima Kvinte: Beograd ceni Lajčakov trud za formiranje ZSO

Petković Kvinta Đurić
FOTO: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zajedno sa ambasadorom Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, Markom Đurićem, sastao se danas sa predstavnicima Kvinte u Beogradu. Razgovarano je o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, poslednjem sastanku o dinaru održanom u Briselu, propalom referendumu na Severu Kosova, a najviše o formiranju Zajednice srpskih opština.

Petković je, kako je izvestila Kancelarija, naglasio neohodnost formiranja ZSO, koju, kako je kazao, Srbi na Kosovu čekaju punih 11 godina, a koju Priština odbija da formira.

„Upravo iz te činjenice proističu svi problemi koje stvara režim Aljbina Kurtija“, kazao je on diplomatama.

Beograd, kazao je Petković, ceni i podržava napore koje je specijalni izlasnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, uložio za pokretanje formiranja ovog procesa.

„Petković i Đurić su ponovili poziciju Beograda da nacrt Statuta ZSO koji je izradila EU, a koji se tiče nadležnosti i strukture ZSO, onako kako je dogovoreno sporazumima iz 2013. i 2015.  može da bude dobra osnova za nastavak razgovora i dogovora o konačnom Statutu ZSO“.

Objasnili su predstavnicima Kvinte i EU, ističu, ceo proces formiranja ZSO, što uključuje i ulogu Upravljačkog tima, predstavničkog tela Srba sa KiM, koje su formalno potvrdili i Beograd i EU i Priština, a koje je, poručili su, sporazumima nadležno da izradi Nacrt koji je predstavljen dijalogu na visokom nivou 2. maja 2023.

„Svaki suštinski pomak u dijalogu po pitanju ZSO za Beograd je važan i zato je srpska delegacija, pored izrađenog Nacrta statuta Upravljačkog tima, prihvatila i rad na Nacrtu statuta EU, i to u delu koji se bavi konkretnim koracima na formiranju ZSO, bez prejudiciranja statusnih pitanja“, navode iz Kancelarije za KiM.

Konstruktivni sastanci sa ekspertima EU za ZSO stali zbog dinara

Istakli su na sastanku da je Beograd imao konstruktivne sastanke sa ekspertima EU o ovom pitanju, međutim, razgovori su zastali kada je „Kurti doneo jedostranu odluku o ukidanju dinara na KiM“.

Petković je danas kazao evropskim zvaničnima da su razgovori oko tog pitanja u Briselu bili teški, a da je Beograd izneo svoje predloge i komentare za rešavanje ovog pitanja.

Tema razgovora bio je i održan referendum za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na Severu, a koji je propao usled niske izlaznosti, odnosno bojkota Srba.

Petković je, ističu iz Kancelarije, ovim zvaničnicima ukazao na to da je ceo proces unapred bio osmišljen tako da ne uspe.

„I da omogući Kurtiju da i dalje sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5% podrške birača“.

I dok se, kako su objasnili ovim zvaničnicima, sve ovo dešava dok se Srbima na Kosovu krše ljudska prava, što se odigrava pred očima međunarodne zajednice, prištinske vlasti su još i nagrađene pokretanjem članstva Kosova u SE.

„I za sve to, za najflagrantnije kršenje ljudskih prava Srba na KiM, koje se odigrava pred očima međunarodne zajednice, ispada da su privremene vlasti u Prištini nažalost nagrađene pokretanjem procedure za članstvo u Savetu Evrope, koje se dešava mimo svake utvrđene procedure, zbog čega se toj nepravdi treba odupreti u ovoj najstarijoj evropskoj organizaciji“. 

Beograd je, uprkos svemu tome, spreman da se razgovori o ZSO nastave:

„Tamo gde su nepotrebno stali i to bez ikakve krivice Beograda“.

U saopštenju Kancelarije za KiM, nije navedeno šta su na ovom sastanku govorili predstavnici Kvinte.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.