Podkast sa Ivanom Mitićem: Kakvo je društvo, takvi su i mediji

FOTO: Radio Kontakt plus/Printscreen

Novinar portala KoSSev, Ivan Mitić, ocenjuje za Radio Kontakt Plus da su mediji na ovom podneblju duboko podeljeni kada je reč o izveštavanju o Kosovu, pri čemu se retko traži sredina i objektivnost. Prema njegovim rečima, javni diskurs prate političke i etničke linije, koje i te kako utiču na način izveštavanja „velikih“ medija.

„Kakvo je društvo, takvi su i mediji“, kaže Mitić, objašnjavajući kako albanski mediji na Kosovu često izveštavaju na način koji ide u korist albanske zajednice, dok mediji u Srbiji rade apsolutno suprotno, pružajući informacije koje favorizuju srpsku stranu.

Ipak, pohvaljuje lokalne srpske medije na Kosovu, koji se, prema njegovim rečima, trude da pronađu sredinu i izveštavaju objektivno.

„Mi mediji na srpskom radimo tako što čekamo, proveravamo informaciju i ne izveštavamo na zapaljiv način. ’Gasimo požar’ koliko možemo“, navodi.

Mišljenja je da su lažne vesti zastupljenije na društvenim mrežama u odnosu na tradicionalne medije, gde informacije često plasiraju oni bez novinarskog iskustva i etičkih standarda.

„Generalno, novinari imaju određeno iskustvo, poznaju etički kodeks, znaju kako bi novinarstvo trebalo da izgleda, to što neki ne primenjuju, to je druga stvar, ali kada su društvene mreže u pitanju, vrlo često određene naloge vode ljudi koji nemaju takvo iskustvo i koji su spremni u trenutku kada dobiju određenu informaciju da je odmah proslede kako bi je svi videli. Mediji koji su odgovorni, posebno lokalni, proveravaju informacije pre nego što ih objave, ali to ponekad znači da kasnimo sa izveštavanjem“, primećuje.

Krize su, prema Mitiću, često „profitabilne“ za određene medije koji plasiraju senzacionalističke naslove i netačne informacije, što svakako privlači više čitalaca.

„Generalno, ima medija na albanskom koji to rade, ali rekao bih da tabloidi u Beogradu defintivno vode, jer postoji određena agenda centara moći da se neka informacija koja je netačna i vrlo rizična, proširi dalje“, pojašnjava.

Poručuje da je medijska pismenost ključna u sprečavanju manipulacija, širenja dezinformacija, lažnih vesti, propagande…

„Ukoliko u jednom društvu ne postoji medijska pismenost, to znači da će vlast moći i te kako da manipuliše svim građanima. Vrlo često postoji pozadina iza određene vesti, prvenstveno kad o tome pišu tabloidi, prorežimski mediji“, naglašava Mitić, pozivajući građane da kritički razmišljaju i proveravaju informacije iz više izvora.

Radio Kontakt plus Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.