Oficir KFOR-a potvrdio da je OVK 1999. u Prizrenu ubila jednog i povredila više pritvorenika

FOTO: Printscr

Na haškom suđenju bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, bivši oficir nemačkog kontigenta KFOR Johan Fric izjavio je da su pripadnici OVK, u leto 1999, u pritvoru u Prizrenu ubili jednu osobu i teško povredili više lica. Svedok je time potvrdio iskaz drugog oficira KFOR Ditriha Jenča.

Tadašnji narednik Fric posvedočio je da je 18. juna 1999. fotografisao žrtvu i „10-12 oslobođenih zatvorenika“ sa vidljivim povredama, koje je KFOR zatekao u pritvoru OVK, u bivšoj zgradi policije u Prizrenu.

Krivična dela počinjena u toj zgradi deo su optužnice koja Tačija i saoptužene Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za ratne zločine u više od 40 pritvora širom Kosova i u Albaniji.

U sudnici su prikazane fotografije koje, po svedokovim rečima, prikazuju žrtvu dok sedi na stolici, jedne ruke vezane lisicama za nogu stolice.

Fric je rekao da je, po nalazu lekara, taj pritvorenik preminuo sat vremena pre nego što je KFOR zauzeo zgradu.

Svedok je izjavio i da je fotografisao druge oslobođene zatvorenike u želji da dokumentuje „povrede, modrice i podlive koji su ukazivali na mučenje i maltretiranje“.

Da su bili zlostavljani, pripadnicima KFOR-a su, prema Fricovom iskazu, potvrdili i sami pritvornici.

Pripadnici OVK su, sa druge strane, tvrdili da su pritvoreni bili kolaboranti srpskih vlasti.

Dok su ga unakrsno ispitivali branioci optuženih, Fric je potvrdio da je lekar KFOR na licu mesta utvrdio da je uzrok smrti preminulog pritvorenika bio „srčani udar“, a ne vidljive modrice od prebijanja.

Tužioci nastavljaju izvođenje dokaza protiv optuženih lidera OVK.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje dve tačke i ubistva dve tačke.

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

 

O ostalim sudskim procesima koji se vode protiv bivših pripadnika „OVK“ u Hagu čitajte u našoj tematskoj rubrici:

Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.