Čeku nakon kandidature Albanije sa Srbijom za domaćina E.Prvenstva: Nas nisu pitali, a bili bismo spremni do 2027.

Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku)
FOTO: Klan Kosova/Printscreen

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Fudbalski savez Albanije saopštio je prošle nedelje da je zajedno sa Srbijom zatražio da organizuje Evropsko prvenstvo 2027. za uzrast do 21 godine, što je izazvalo velike reakcije.

Ovim povodom oglasio se ministar kulture, omladine i sporta (MKOS) Hajrula Čeku (Hajrulla Çeku), koji je rekao da nije bilo komunikacije između Albanije i Kosova u vezi sa ovom aplikacijom.

Sa druge strane, dodaje da je Kosovo Albaniju videlo kao partnera kada je dobilo pravo da organizuje Mediteranske igre 2030. godine.

Dalje je saopštio da nemaju informacije o ovoj aplikaciji Albanije, dok je odbacio tvrdnje da je Kosovo zanemareno jer ne poseduje potrebnu infrastrukturu.

„Ako govorimo o 2027. godini, do tada ćemo imati nekoliko stadiona najviših kategorija koji će biti spremni za utakmicu, i to govorim dinamikom utakmica koje se sada odigravaju, to je zasnovana analiza i to nije izborno obećanje“, rekao je Čeku u intervjuu za KosovaPress.

„Dinamika radova na terenu i kako se prate rokovi za završetak nam pokazuju da ćemo u roku od dve godine imati nekoliko stadiona najviših kategorija koji su spremni i verujem da bismo time ispunili neophodan uslov, minimum da budemo koorganizator ovih igara“, dodao je Čeku.

Čeku je naglasio da je razočarenje bilo još veće kada se saznalo da Srbija nije spremna sa infrastrukturom neophodnom za organizaciju i da su tek počela ulaganja u neke stadione, pa bi, sagledavajući ovu situaciju, navodi Čeku, Albanija trebalo da bude korektnija u ovom slučaju prema Kosovu.

Kandidatura Albanije zajedno sa Srbijom se razmatra i očekuje se da će odluku doneti UEFA u narednim nedeljama.

FS Albanije: Podneli smo kandidaturu da zajedno sa Srbijom budemo domaćini E.Prvenstva 2027.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.