Kosovo: U drugom kvartalu nezaposlenost gotovo 30%

Statistika o radnoj snazi

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine na Kosovu je iznosila 29.4%. Procenat niže bila je stopa zaposlenosti (28.5%) – podaci su Statističke agencije Kosova.

Nezaposlenost je tokom istog kvartala bila izraženija kod žena 30.6%, a u odnosu na muškarce (29.1%), kao i kod starosnih grupa 15-24 godina sa procentom od 55.0%.

Stopa neaktivne radne snage – 59.6%, kod žena – 82.6% kod muškaraca –  36.9%

Metodologija:

Kako navode iz ove statističke agencije, anketa je obuhvatila 598 popisnih krugova na celoj teritoriji Kosova. Anketirana su 3.426 domaćinstva, koja su izabrana metodom slučajnog uzorkovanja iz okvira popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine. Podsetimo u ovom popisu opštine na Severu Kosova nisu učestvovale.

Odabrana domaćinstva za anketiranje, osim glavne ankete ponovo su anketirana tri puta, prema referentnom periodu, ističu iz Statističke agencije Kosova.

Stopa zaposlenosti je tako bila veća kod muškaraca – 44.8%, dok je zaposlenost kod žena iznosila 12 odsto.

Žene su, prema podacima ove agencije – zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite – 52.8%, dok su muškarci uglavnom zaposleni u trgovini, građevinarstvu i proizvodnji – 41.5%.

Ekonomski sektori sa najvećom stopom zaposlenosti su – trgovina – 16.8%; obrazovanje – 11.7%; građevinarstvo – 11.6% i proizvodnja – 9.5%.

Što se tiče zaposlenih sa radnim ugovorom, samo 20.4% njih ima stalni radni ugovor na, kako se navodi, glavnom poslu, dok 79.6% zaposlenih ima privremeni radni ugovor.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.