Kosovo prvi put na Frankofonskim igrama

Kosovo ove godine po prvi put učestvuje na Frankofonskim igrama koje danas počinju u Abidžanu, na Obali Slonovače. Na ovoj manifestaciji koja predstavlja spoj sporta i umetnosti, Kosovo će predstavljati sedmoro takmičara, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova. Za sada nema zvaničnih infomacija da li neko od srpskih sportista i umetnika učestvuje na ovim igrama.  

U džudou takmičiće se Distria Krasnići i Akilj Đakova, u atletici Vijona Krieziju, Astrit Krieziju i Musa Hajdari. 

U nadmetanjima na polju umetnosti – učestvovaće Armend Nimani u fotografisanju i Jeta Kaljaveši u slikarstvu.

Odluka o osnivanju ove sportsko-umetničke manifestacije doneta je na drugom samitu Frankofonije u Kvebeku, u Kanadi, 1987. godine. Prve Frankofonske igre održane su u Kazablanci 1989. godine, a sada se tradicionalno organizuju na svake četiri godine. To je sportsko i umetničko takmičenje mladih, uzrasta od 18 do 35 godina. Igre organizuju Međunarodni komitet Frankofonskih igara i zemlja domaćin pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije frankofonije. 

Ovogodišnje igre počinju danas i završavaju se 30. juna.


O Frankofoniji i lobiranju kosovske diplomatije

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dele i humanističke vrednosti koje promovišu francuski jezik.

Kosovo je 2014. dobilo status posmatrača u ovoj međunarodnoj organizaciji, a Srbija je  član posmatrač od 2006. godine. Ipak, kao zemlja posmatrač Srbija nema pravo glasa kada su u pitanju odluke zemalja članica.

Upravo je na marginama prošlogodišnjeg Samita Frankofonije, ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hodžaj, održao niz sastanaka na kojima je lobirao za nova priznanja Kosova. Njegov srpski kolega je, sa druge strane, na istom samitu vodio, kako je tada rekao, "odlučnu diplomatsku aktivnost" za sprečavanje daljeg priznavanja nezavisnosti Kosova, bilateralnim sastancima na najvišem nivou. 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.