Kosovo protočni bojler za pljačku

Novac namenjen srpskoj zajednici na Kosmetu nestajao je na putu od Beograda do KiM, a manji deo koji je stigao na KiM zloupotrebile su lokalne firme, lokalni političari i funkcioneri iz Beograda – kaže Krstimir Pantić, bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice. On se u intervjuu za "Vesti" osvrće i na godišnjicu Briselskog sporazuma.

 
 
Da li izveštaj Anketog odbora o trošenju budžetskog novca na KiM apsolutno prikazuje sliku onoga što se dešavalo?
 
Anketni odbor nije ni morao da dolazi na KiM. Po mojim saznanjima Specijalnom sudu u Beogradu su još 2009. dostavljeni dokazi o malverzacijama na KiM. Novac je nestajao na putu od Beograda do KiM, a manji deo koji je završavao na KiM zloupotrebljavan je od strane lokalnih firmi, lokalnih političara i funkcionera iz Beograda. Kosovo je bilo protočni bojler za krađu novca, ali taj novac nije ostao na KiM.
 
Nego gde?
 
U Beogradu. Nafta i derivati nisu ni stizali na KiM već je u cisternama dovožena industrijska voda koja bi po prelasku administrativne linije bila ispuštana u Ibar. Toga, čini mi se nema u izveštaju Anketnog odbora. Na to je pažnju skrenuo i Zoran Ostojić, član Odbora za KiM Skupštine Srbije. Te kriminalne radnje nisu radili Srbi sa KiM već neko ko je u to vreme bio veoma moćan i voleo bih da je Anketni odbor bio precizniji.
 
Kao glavni razlog za ostavku naveli ste neslaganje sa Vulinom. Šta ste mu tačno zamerali?

Šverc u porastu
 
Više nema institucija države Srbije na prostoru KiM i to kod građana izaziva strah da će jednoga dana ipak morati iz praktičnih razloga prihvate tzv. nezavisnost Kosova bez obzira što Beograd to neće učiniti. Već imamo probleme u snadbevanju lekovima, naplaćuje se carina na prelazima, šverc je porastao, bezbednost pogoršana. Sada i gradonačelnici u kosovskom sistemu otkazuju gostoprimstvo i prete proterivanjem Euleksa sa severa KiM, što nikako nije dobro, ocenjuje Pantić.
 
Sve što sam želeo da kažem o njemu rekao sam 11. januara 2014. kada sam podneo ostavku na mesto zamenika direktora Kancelarije za KiM.
 
U novom sazivu Parlamenta neće biti nekih poslanika koji su zastupali interese Srba sa KiM? 
 
A šta su dobro za KiM učinili? DSS i DS su bile na vlasti od "demokratskih promena" i uvek smo imali poslanike sa ovih prostora ali su ministarstva ili institucije zadužene za KiM uglavnom vodili ljudi koji ne poznaju Kosovo. Zato nismo ništa postigli. Da se Koštunica ponašao kao državnik 2004. ili 2008. danas bismo imali drugačiju realnost na terenu. Zalažem se za direktan izbor narodnih predstavnika, a ne da, kao do sada, u Skupštinu ulaze po redosledu sa liste iako nisu u stanju da obezbede ni stotinu glasova.
 
Godišnjica je Briselskog sporazuma, šta je najveći dobitak za Srbe? 
 
Nema dobitnika. Činjenica je da se ovim sporazumom država odlučila na gašenje nekih svojih institucija na KiM. Međutim, da to nije učinjeno dogovorom, najverovatnije bi te institucije bile ugašene silom i uz ljudske žrtve. Izabrano je najmanje loše rešenje, tiha integracija severa u kosovske institucije, zbog čega je Briselski sporazum i napravljen. Srbi su dobili legalne, ali ne i legitimne predstavnike, jer više od 80 odsto Srba nije glasalo. Međunarodna zajednica može da kaže kako je njeno posredovanje bilo uspešno i presudno, a Albanci kako su zaokružili svoju državnost. Međutim, stvarno stanje je takvo da niko nema razloga da bude zadovoljan. 
 

Pogoršana bezbednost

 
Građani polako shvataju da se ne ispunjava ono što im je obećano. Zato se i desilo da se po prvi put od 1999. na KPS puca u Zubinom Potoku, da se upada u policijsku stanicu. Tačno je da je i ranije bilo incidenata, ali se sve to dešavalo u kriznim situacijama. Da bi neko imao potpunu slobodu kretanja mora da prihvati prištinske institucije i da ima kosovska dokumenta. Čak ni tada bezbednost nikome nije zagarantovana, a to nam najbolje pokazuju primeri iz povratničkih mesta na jugu gde Srbi svakodnevno doživljavaju neprijatnosti.
 
Vulin u vazduhu
 
Aleksandar Vučić je na sednici Glavnog odbora SNS ukazao da se novac nenamenski trošio u Kancelariji za KiM, a upravo je Aleksandar Vulin najviše boravio na KiM, a ne njegovi saradnici. Jedino je Vulin koristio helikopter do Raške i to nemali broj puta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.