GI Srpska osuđuje izjavu Gašija o rušenju crkve

Građanska inicijativa Srpska najoštrije osuđuje izjavu kosovskog ministra za prostorno planiranje Dardana Gašija o rušenju pravoslavne crkve u Prištini.
 
„Ovakve i slične nepromišljene i neprimerene izjave već su u prošlosti nanele veliku štetu pravoslavoj kulturnoj baštini na Kosovu, zato apelujemo na ministra Gašija da svoju retoriku smiri i političke ambicije pokaže postupcima koji su u skladu sa vekom i pravom svih ljudi na veroispovest“, ističe se i saopštenju.
 
Srpska podseća Gašija da je za vreme martovskog pogroma spaljeno i uništeno 35 pravoslavnih hramova, od toga 6 u prvoj kategoriji, što znači crkvenih građevina iz XIV, XV i XVI veka, kao i da je do 2004. godine na Kosovu uništeno 38 spomenika i objekata kulture, te da je bilo tendencija da se od nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini napravi „Memorijalni muzej kosovskih Albanaca“. 
 
Srpska zato upozorava da ovakve izjave visokih zvaničnika u kosovskoj vladi Srbima ulivaju dodatni strah i vraćaju sećanja na dane kada je u martu 2004. godine, u periodu kada su rušeni hramovi SPC, prognano preko 4.000 Srba, a zapaljeno preko 800 srpskih domova.
 
„Apelujemo na međunarodnu zajednicu, EULEKS i KFOR, da hitno reaguju kako bi bar delimično ublažili nemir među Srbima na Kosovu. Pitamo, da li se traži izgovor za skrnavljenje srpskih hramova i da li ćemo se za ispovedanje vere prijavljivati u ministarstvo Gašija za dozvole? Kako je moguće, pitamo međunarodnu zajednicu, da se još nije oglasila po ovom jasnom i očiglednom primeru kršenja prava na veroispovest u 21. veku?“, pita Srpska. 
 
U saopštenju se ističe da se hramovi srpske pravoslavne crkve na Kosovu i danas nalaze pod zaštitom KFOR-a, Kosovske policije, a većina je ograđena bodljikavom žicom.
 
„Pozivamo na mir, mudrost i korektnu političku borbu, zarad stvaranja normalnog, zdravog i demokratskog društva dostojnog vremena i mesta na kojem živimo. Uvažavanje svih prava, svake zajednice na Kosovu osnov je za stvaranja suživota na ovom i dalje prošlošću opterećenom prostoru“, zaključuje se u saopštenju.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.