Kosovo primljeno u EHF! Rukometašice Srbije na utakmici u Prištini sa kosovarkama?

Evropska rukometna federacija (EHF) primila je prošle nedelje Kosovo u evropsku rukometnu porodicu, uprkos protivljenju Srbije, a na predstojećim evropskim juniorskim kvalifikacijama za žene, reprezentativke Kosova i Srbije igraće utakmicu u Prištini, od 17. do 19. aprila 2015, saopšteno je iz EHF-a. Ove vesti, u dva odvojena saopštenja, potvrdio je i Rukometni Savez Srbije (RSS), naglasivši da su evropske zemlje imale čvrst stav da Kosovo postane deo evropske rukometne porodice uz obrazloženje da se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da neće blokirati prijem i članstvo Kosova u međunarodne organizacije. RSS će "raditi u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Republike Srbije i resornih Ministarstava.“
 
 
"Učešće Kosova je predmet odluke Kongresa o davanju punopravnog članstva Rukometnom Savezu Kosova," navodi se na zvaničnoj Internet stranici Evropskog rukometnog saveza.
 
Uprkos protivljenju predsednika Rukometnog saveza Srbije, Velimira Marjanovića, EHF je ovu odluku donela tajnim glasanjem na Kongresu u Dablinu, koji je održan prošle nedelje. 
 
Hrvatski portal "Index.hr" saopštio je da je delegacija Rukometnog saveza Srbije otputovala na Kongres EHF-a samo sa jednim ciljem – sprečiti prijem Kosova u EHF, te da se Velibor Marjanović nadao da Kosovo ni ovog puta neće biti primljeno.
 
"Međutim, to se nije dogodilo, a sudbina je htela da Kosovo u svojim prvim službenim evropskim kvalifikacijama za protivnika u skupini dobije Srbiju!" piše ovaj hrvatski portal. 
 
I Rukometni savez Srbije, u dva odvojena saopštenja, potvrdio je obe vesti, navodeći da su evropske zemlje imale čvrst stav da Kosovo postane deo evropske rukometne porodice, uz obrazloženje da se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da neće blokirati prijem i članstvo Kosova u međunarodne organizacije. Ovaj savez je ponovio i protivljenje Srbije toj odluci.
 
"I pored zalaganja i argumenata Rukometnog saveza Srbije, zemlje članice Evropske unije koje imaju većinu u Evropskoj rukometnoj federaciji su bile čvrste pri stavu da Kosovo dobije status punopravnog člana EHF-a, a samim tim i igranje svih zvaničnih utakmica. Osnovni argument je bio taj da proces predugo traje, kao i da se Briselskim sporazumom Srbija obavezala da ne blokira prijem i članstvo Kosova u međunarodne organizacije," navodi se u saopštenju RSS.
 
U svom drugom saopštenju, RSS navodi je žrebom odlučeno da protivnice srpskim reprezentativkama u grupi 3, budu juniorke Kosova, Rumunije i Slovačke, te da bi "trebalo" da se kvalifikacioni turnir održi u Prištini. 
 
"O daljim potezima u vezi sa ovom odulukom, kao i u vezi sa nastupom tzv. reprezentacije Kosova, kao i o nastupima reprezentacije Srbije, Rukometni savez Srbije, kao i do sada, radiće u skladu sa stavovima državnih organa Vlade Republike Srbije i resornih Ministarstava,“ navodi se u saopštrenju RSS.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.