Kosovo postalo posmatrač u Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Parlamentarna skupština (PS) NATO-a juče je donela odluku da Skupština Kosova postane posmatrač u tom telu. 
 
I kosovski premijer, Hašim Tači, juče je na svom Facebook profilu objavio odluku Parlamentarne skupštine NATO-a, dodavši da ta odluka stupa na snagu od maja ove godine.
 
"Divna vest od Parlamentarne skupštine NATO-a. Generalni komitet je juče glasao pozitivno o kandidaturi Kosova za dobijanje statusa posmatrača u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Krajem maja u Vilnjusu će biti završene formalnosti i Skupština Kosova će imati zvaničan status posmatrača u skupštini NATO-a. Ovo je važan i suštinski korak u integraciji naše zemlje u najveći savez za bezbednost na svetu. Čestitam i podelite ovu vest," napisao je Tači na svojoj Facebook stranici. 
 
Povodom ove odluke Parlamentarne skupštine NATO-a, oglasio se i ministar kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku, koji je u intervjuu za „Epoka e Re“ rekao da prihvatanje Kosova u PS NATO-a nije samo privilegija, već i odgovornost. 

Posmatrači u Parlamentarnoj skupštini NATO-a imaju slobodan pristup većini sastanaka i relevantnim dokumentima, a samo zemlja koja je suverena država može postati posmatrač. 
 
"Ovo je prvi i veoma važan korak za integraciju Kosova u ovu alijansu. Najbitnije je da je ovim Kosovo ušlu u kuću NATO-a. Tako da je sada Kosovo definitivno deo strukture NATO-a. Status posmatrača je regularna procedura, a sledeći korak je članstvo u parlamentu NATO-a," rekao je Čeku.
 
Čeku je dodao da je ovakva odluka NATO-a pre svega pozitivna poruka za stvaranje kosovske vojske, ali i da kosovsko društvo treba da zna da sve što je urađeno, urađeno je uz pomoć "međunarodnih partnera."
 
Kosovski ministar inostranih poslova, Enver Hodžaj je ranije, prošlje nedelje posetio Litvaniju, gde je učestvovao na samitu ministara inostranih poslova i zaštite baltičkih zemalja i Balkana, a koji je organizovan povodom desetogodišnjice učlanjenja Litvanije u NATO. Tokom svog govora na samitu, Hodžaj je pozvao NATO da "otvori vrata za učlanjenje Kosova".
 
"Vreme je da se NATO približi Kosovu, vreme je da pozove Kosovo da se pridruži programu partnerstva za mir," rekao je tada Hodžaj, dodajući da je istorija, identitet i strateška orijentacija Kosova da postane deo evro-atlantske zajednice.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.