Kosovo postaje punopravan član MOK-a?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obavestio je Olimpijski komitet Srbije da je Kosovo zvanično podnelo zahtev za prijem u punopravno članstvo u MOK. Olimpijski komitet Srbije raspolaže informacijom da su članovi MOK-a ovog puta spremni da daju podršku ovoj inicijativi Kosova. Ukoliko bi Kosovo bilo primljeno u MOK, iz Olimpijskog komiteta Srbije navode da bi to predstavljao izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj istoriji, s obzirom na to da ni jedan nacionalni olimpijski komitet nije primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a da ta zemlja prethodno nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još

Kosovo primljeno u EHF! Rukometašice Srbije na utakmici u Prištini sa kosovarkama?

"Olimpijski komitet Srbije obavešten je od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta o zvanično podnetoj inicijativi od strane jednostrano priznate Republike Kosovo za prijem u punopravno članstvo u MOK i zajedno sa državnim organima Republike Srbije blisko sarađuje po tom pitanju," stoji u saopštenju Olimpijskog komiteta Srbije.

Iz ovog komiteta ističu da su obavestili sve nadležne organe u Srbiji o ranijim pokušajima Kosova da, kako se navodi u saopštenju, putem različitih kanala dođe do članstva u MOK, a što sve traje pune četiri godine, te da je do sada Olimpijski komitet Srbije uspešno zaustavljao takve pokušaje.
 
"Svi nadležni organi u Srbiji su blagovremeno obavešteni o pokušajima jednostrano proglašene Republike Kosovo da putem različitih kanala dođe do članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji traju pune četiri godine, a koje je Olimpijski komitet Srbije uspešno zaustavljao," stoji u ovom saopštenju.
 
Olimpijski komitet Srbije ističe ima potvrdu da su članovi MOK-a spremni da ovog puta prihvate zahtev Kosova za učlanjenje, te da ukoliko bi zaista i došlo do prijema Kosova u najvišu svetsku sportsku organizaciju, to bi predstavljalo izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj istoriji:
 
"Imamo informaciju da su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta spremni da ovoga puta daju podršku ovoj inicijativi, iako smo u saradnji sa nadležnim državnim institucijama, u više navrata insistirali da su takve aktivnosti neprihvatljive. Ovakav prijem bi predstavljao izuzetak koji se nije dogodio u skorijoj istoriji, obzirom da u tom periodu ni jedan nacionalni olimpijski komitet nije primljen u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta, a da prethodno ta zemlja nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.