Kosovo Polje, od gužve na železnici do polupraznih perona

Od preko 18.000 Srba, koji su nekada živeli u opštini Kosovo Polje, danas je samo 2.200 stanovnika srpske nacionalnosti. Kosovo Polje, kao glavno sedište železnice u Pokrajini, bilo je mesto susreta i okupljanja velikog broja ljudi, od Atine, do Skoplja i iz cele Srbije. Posle progona Srba 1999. godine, svu imovinu železnice uzurpirali su Albanci.

Danas u Kosovu Polju peroni su poluprazni. Slika ni nalik na nekadašnju gužvu koja je ranijih godina bila na toj pruzi. Vozni saobraćaj sveo se na samo dva pravca – do Skoplja i nazad, a saobraća i voz na relaciji Priština-Peć.

Video prilog možete pogledati OVDE.

"Ovde je prolazio čuveni voz Akropolis koji je saobraćao na liniji Atina-Skoplje-Beograd-Minhen. Železnički saobraćaj se odvijao do 1999. godine," kaže Tihomir Dimić iz Kosova Polja.

Kosovo Polje je važilo za jako srpsko jezgro, ali je 1999. godine potpuno promenilo etničku strukturu stanovništva. Izmenjen je i sam izgled mesta, jer su Albanci izgradili nove stambene i poslovne objekte.

Porodične kuće i brojni restorani po kojima je nekada ovo mesto bilo prepoznatljivo, zamenile su zgrade kojih je sve više.

U mašinskom parku nekoliko srpskih porodica sa decom, koju uvek nadgleda neko od roditelja.

"Mi ovde nemamo kretanje, kretanje nam je na 20 metara oko zgrade. Imamo jedan šahovski klub, ali su bačene dve bombe i ni tu više ne možemo da se sastajemo," priča Rajko Trandafilovski iz Kosova Polja.

Zbog izgradnje auto-puta Merdare-Tirana, kao i Priština-Skoplje, čije trase vode direktno kroz srpska sela, mnogima je oduzeta zemlja.

Profesor Živorad Lazić iz Ugljara kaže da je oko 280 hektara zemlje oduzeto meštanima sela Ugljara.

"Trasa auto-puta seče centralno Kosovo na dva dela, to je neko strateški uradio, tako da su odsečena srpska sela sa jedne i sa druge strane ka Gračanici," kaže Lazić.

U Bresju još samo 50-ak srpskih kuća. Miroslav Veličković iz Bresja kaže da se stanovništvo, koje je ostalo, mahom  bavi poljoprivredom i jedine institucije koje rade u Kosovu Polju su lokalna samouprava, zdravstvo i prosveta.

"Naše oči su uprte u maticu Srbiju, očekujemo najveću pomoć od naše Vlade," rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovo Polje, Ljubiša Ćirković.

Prisustvo sveštenika sa porodicom u Crkvi Svetog Nikole podseća na Srbe koji su bili većinsko stanovništvo u Kosovu Polju.

RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.