Više od 570 incidenata u školama

Izvor: Epoka e re (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nasilje među učenicima u različitim oblicima nastavlja da biva prisutno u obrazovnim institucijama – u svim školama na Kosovu, ali u većoj meri u glavnom gradu – Prištini.

Prema nadležnim organima, predstavnicima civilnog društva i sociologa, najveći izazov u ​​tom pogledu je svest učenika, roditelja, škole – da prijave nadležnim domaćim organima bezbednosti.

Samo prošle godine, saopštila je Kosovska policija, dogodilo se 567 incidenata u školama, ili u blizini školskih objekata na Kosovu.

Srećom, nije bilo ubistava, ali bilo je tri slučaja pokušaja samoubistva. U drugim slučajevima, u njih 120, došlo je do izazivanja telesnih povreda, od čega su u 14 slučaja bile teške telesne povrede, 20 slučajeva je prijavljeno zbog posedovanja vatrenog oružja i u 36 slučaja je prijavljeno posedovanje hladnog oružja.

Ostali slučajevi se odnose na krađe, paljevine, posedovanja narkotika, pljačke, seksualno uznemiravanje i zastrašivanje.

U odgovoru putem elektronske pošte od strane Kosovske policije koji je poslat radiju "Slobodna Evropa", rečeno je da se incidenti uglavnom javljaju u srednjim školama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.