Kosovo Polje: Danas protest grupe aktivista zbog „policijskog nemara“ u slučaju ubistva dvanaestogodišnjaka

Protest aktivista
Foto: Koha

Grupa aktivista organizuje protest danas u Kosovu Polju, ispred policijske stanice zbog, kako navode, “policijskog i sudskog nemara“ u rešavanju slučaja ubistva dvanaestogodišnjeg dečaka u ovom mestu, prenosi prištinska Koha.

Ovom protestu, prethodila je jučerašnja „simbolična akcija“ ispred policijske stanice u ovoj opštini.

Povodom ovog slučaja, iz kancelarije kosovskog Ombudsmana poručuju da su na osnovu  ustavnog i zakonskog mandata, započeli istragu o slučaju smrti maloletnika iz Kosova Polja, a u vezi sa ispunjenjem obaveza državnih zvaničnika, u okolnostima „kada su odgovorne institucije raspolagale informacijom o krivičnom delu fizičkog i seksualnog zlostavljanja maloletnog lica“. Dalje dodaju da se pozivaju na međunarodne konvencije kao i na kosovski Ustav, odnosno odredbama o pravu na život, te Ombudsman poziva „državne zvaničnike da sprovode zakonske obaveze kojim se garantuju pravo na život kao jedno univerzalno pravo za svakog“.

Gazmend Ćućala (Gazmend Qyqalla), aktivista i pripadnik aškalijske zajednice, ocenio je da je „nedopustivo da se silovanje i ubistvo kriju unutar zidova javnih institucija“.

„Pozivamo vas da protestujete ispred policije i da ne dopustite da se silovanje i ubistvo skrivaju unutar zidova tih institucija koje bi trebalo da nas štite. U petak u 14 časova sastajemo se u naselju ‘Mešari’ kako bismo otišli do policijske stanice u Kosovu Polju“, rekao je Ćućala.

Podsetimo, Kosovska policija saopštila je juče da je u Prištini uhapšen Aškalija S.O. (1999.) koji se sumnjiči da je počinio krivično delo teško ubistvo prijavljeno u Kosovu Polju 11. jula.

Nakon hapšenja, u medijima se pojavila informacija da je žrtva zapravo 12-godišnji dečak, a jedna od organizacija za ljudska prava tražila je od policije da im dostavi izveštaj sa autopsije kako bi proverili nezvanične navode da je žrtva bila silovana.

Zvaničnih informacija o navodima za silovanje nije bilo, ali je advokat osumnjičenog dvadesetogodišnjeg S.O. potvrdio da se on tereti i za teško ubistvo i za silovanje.

Kako izveštava Koha, juče je Osnovni sud u Prištini, osumnjičenom odredio pritvor u trajanju od mesec dana, a za teška dela za koja mu se stavljaju na teret mogao bi da bude osuđen na 25 godina zatvora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.