Kosovo: Počela predizborna tišina

Na Kosovu je počela predizborna tišina za lokalne izbore. Birališta se otvaraju u nedelju, a građani će u 38 opština glasati za gradonačelnike i buduće odbornike lokalnih skupština. Ovi izbori biće drugi po redu lokalni izbori po sistemu "Republike Kosovo" na Severu KiM-a, osim u Severnoj Mitrovici, gde su organizovani kroz četiri kruga – od novembra 2013. do februara 2014.​ 

Za izbore u nedelju Centralna izborna komisija sertifikovala je 91 subjekat, među kojima su stranke, građanske inicijative, pojedinačni kandidati i jedna koalicija. Imena sertifikovanih kandidata za gradonačelnike pogledajte ovde, a odbornika ovde.

Na izborima učestvuje i preko 10 stranaka kosovsko-metohijskih Srba, dok je podršku Beograda dobila samo Srpska lista.

"Svesni smo pritiska koji se vrši nad kandidatima i političkim subjektima i imali smo sastanke sa tim kandidatima i političkim subjektima. Takođe, svesni smo da je pritisak na kandidate i birače iz većinskih srpskih sredina na Kosovu ograničio aktivnosti u kampanji onih subjekata koji se nadmeću sa Srpskom listom i njenim kandidatima. Izborna posmatračka misija EU primila je verodostojne izveštaje o politički motivisanom otpuštanju zaposlenih u javnim institucijama, a koje ozbiljno ispitujemo," rekao je u nedavnom ekskluzivnom intervjuu za KoSSev glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije za izbore za gradonačelnike i skupštine opština 2017. na Kosovu – Alojze Peterle. 


Spisak biračkih mesta po opštinama pogledajte OVDE


Kao i za kosovske parlamentarne izbore, kandidati za gradonačelnike i odbornike su popunili obrasce za "finansije kandidata" gde su prijavili svoju imovinu i prihode. Informacije su dostupne po strankama, pogledajte OVDE

Upravo su lideri srpskih stranaka u javnosti više puta isticali da se vrši pritisak na njihove kandidate, navodeći i da, u odnosu na Srpsku listu – nisu ravnopravno medijski zastupljeni.

Pravo glasa sutra ima 1.890.952 birača. U odnosu na junske vanredne parlamentarne izbore, na ovim izborima glasa 18.011 glasača više.

Kosovska policija pripremila je poseban operativni plan, koji podrazumeva "garanciju bezbednosti" u "ključnim fazama" izbornog dana i perioda posle izbora – obezbeđivanje prevoza izbornog materijala pod pratnjom policije. Tokom izbornog dana biće angažovano i 86 tužilaca. 

Uz posmatrače iz CIK-a i različitih organizacija, izbore na Severu Kosova pratiće i preko 220 posmatrača OEBS-a.

CIK u nedelju, po prvi put, pokreće i platformu za izborne povrede, preko koje će primati prijave o izbornim povredama na terenu preko akreditovanih posmatrača i izbornog osoblja.

A pred početak izborne tišine, oglasio se kosovski predsednik, Hašim Tači. Ističe da su kosovske institucije izvršile "sve pripreme kako bi izborni proces u nedelju bio u istom demokratskom duhu sa izbornim procesima poslednjih godina na Kosovu".

"Pozivam sve političke partije, bezbednosne institucije, pravosudne institucije, međunarodne posmatrače i medije da podrže tok ovih izbora. Građani Kosova, ni na ovim izborima ne treba da dozvolimo nijednu zloupotrebu glasa, ili povredu izbornog procesa, koji treba da bude u skladu sa demokratskim standardima. Pozivam sve građane, da u nedelju, 22. oktobra, izađu i da iskoriste svoje demokratsko pravo da glasaju za budućnost naše dece" – poručio je on. 

Kako je tekla predizborna kampanja čitajte na našoj tematskoj stranici "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.