Kosovo plodno tle za teroriste; Muhadžeri i Heta nekadašnji radnici Bondstila

Na stotine Albanaca sa Kosova je otišlo u rat u Iraku i Siriju, a na desetine fundamentalista je uhapšeno, dok ih je poginulo šesnaest. Jedan bombaš samoubica, Albanac sa Kosova, digao se u vazduh u Bagdadu, a drugi – jedan od lidera ISIS-a, na društvenim mrežama postavlja fotografije na kojima odseca glavu nepoznatom mladiću. Neke od ćelija za regrutovanje džihadista formirali nekadašnji borci OVK. Dva najpoznatija kosovska džihadista su nekadašnji radnici Bondstila. Šest godina od proglašenja nezavisnosti, Kosovo se pretvorilo u plodno tle za teroriste, piše italijanski list ”L 'Espresso”. 
 
"Poslednji Albanac sa Kosova je uhapšen prošle nedelje na aerodromu u Tirani. Mentor Zejnulahu (24), stanovnik Vitine, bio je spreman da uđe u avion za Istanbul, odakle bi kasnije otišao za Siriju, a gde bi se priključio džihadistima. Petog avgusta, na aerodromu u Prištini, uhapšen i 16-godišnjak iz Vitine koji je krenuo u istom pravcu, podseća ovaj list i dodaje da je pre samo nekoliko nedelja, u operaciji kosovske policije, uhapšeno 40 lica osumnjičenih da su džihadisti, dok je za još sedamnaest lica raspisana poternica, dok je najmlađi uhapšenii rođen 1994, a većina ostalih ima manje od tirdeset godina.
 
O kosovskom zakonu protiv regrutacije za terorističke organizacije 
 
"Ali, sve u svemu, kada se vrate na Kosovo (džihadisti), niko ne može da ih pozove na odgovornost. Kosovo i dalje nema nikakav zakon protiv regrutacije terorista, ili onih koji ratuju u drugim zemljama.
 
Nacrt zakona koji predviđa kaznu od pet do petnaest godina zatvora za ovu kategoriju nije usvojen pre prevremenih izbora održanih u junu."
 
Sveti rat na Internetu pomaže tajnim službama
 
"A upravo je to i novo u ovoj situaciji: 'sveti rat' se vodi i na Internetu i to ne samo video-snimcima i pozivima na džihad, već mladi džihadisti, koji su tajno regrutovani, prezentuju svoje akcije na društvenim mrežama bez ikakve zadrške.
 
Zapravo ovo pomaže tajnim službama, jer tako uspevaju da otkriju njihove kontakte."

Prema izvorima lista Espreso, na prostoru Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bosne, najmanje je dvadeset terorističkih ćelija koje aktivno učestvuju u regrutovanju i obuci džihadista, što pokazuje i akcija u BiH, koja je rezultirala hapšenjem šesnaest aktivista koji su radili na regrutovanju, uključujući i Bilala Bosnića, bivšeg imama Islamskog centra u Kremoni u Italiji, koji se smatra za jednog od vodećih ljudi za regrutaciju u ISIS-u. Međutim, ovaj list ističe i da terorističke ćelije koje finansiraju islamske nevladine organizacije od Saudijske Arabije do Engleske i do Turske, u nekim slučajevima su formirali bivši borci OVK.

 
Espreso ističe i mogućnost da se mreža regrutera i regrutovanih za džihad u Siriji i Iraku širi, kako bi se rat koji se vodi na Srednjem istoku prebacio u Evropu, dodajući da vlasti u Prištini sve vreme pokušavaju da minimalizuju čitavu situaciju na Kosovu, u vezi sa džihadistima.
 
"Iako predstavnici kosovske vlade tvrde da je u Siriju i Irak krenulo svega 43 dobrovoljca, u te je podatke teško je poverovati, ako se ima u vidu da ima već 16 žrtava," podcrtava Espreso. 
 
Ovaj italijanski list, takođe, podseća da različiti izvori pominju da među 11.000 stranaca koji se bore u Siriji (među kojima i 2.000 Evropljana) – ima 300-400 Albanaca, manje-više koliko i Britanaca, ali i da je velika razlika u tome što Kosovo nema ni dva miliona stanovnika.
 
Međutim, Espreso podseća i da dokaz koliko je situacija ozbiljna po pitanju kosovskih džihadista, dolazi i iz samog ISIS-a koji je svoj govor kojim je proglasio kalifat, preveo na engleski, francuski, turski, ruski, ali i albanski, kao i da kosovski džihadisti daju svoj doprinos tom ratu. 
 
"Blerim Heta, koji je rođen i odrastao u Nemačkoj, ali se posle rata vratio na Kosovo, u martu u samoubilačkom napadu u Bagdadu, ubio je 52 policajca," piše Espreso i dodaje da je svet obišao lik kosovskog džihadiste, Ljavdrima Muhadžerija, koji tvrdi da je komandant ”Balkanske brigade”, a koji je i svojim sunarodnicima uputio poziv da se uključe u ”sveti rat”, dok je nešto kasnije na Fejsbuk postavio fotografije odsecanja glave mladiću optuženom da je špijun.
 
Najpoznatiji kosovski džihadisti nekadašnji radnici Bondstila
 
Italijanski list, međutim, ističe i ne tako poznatu informaciju u vezi sa najpoznatijim kosovskim džihadistima – i Muhadžeri i Heta su radili u Bondstilu, glavnoj američkoj bazi na Kosovu, istovremeno tvrdeći da je upravo Uroševac (u kojem se nalazi Bondstil), u blizini granice sa Makedonijom, pretvoren u centar za regrutaciju, dok jedanaest od četrdeset džihadista uhapšenih u avgustu, dolazi iz Uroševca, gde se i nalazila islamska nevladina orgnizacija koja je regrutovala decu bez roditelja za izvođenje samoubilačkih napada.
 
"Možda nije slučajno što se u hotelu 'Lion' u tom gradu, kako kaže izveštaj srpske tajne službe iz 2003. godine, godinama nalazila islamska nevladina organizacija 'Relif', koja je regrutovala decu bez roditelja za izvođenje samoubilačkih atentata," objašnjava Espreso i ističe da je koncentracija terorista na Kosovu zastrašujuća, uprkos prisustvu pet hiljada NATO-vih vojnika. 
 
"Problem dobrovoljaca je zajednički za sve demokratske i razvijene zemlje," podseća Espreso na izjavu generala Salvatore Farina, na svojoj poslednjoj konferenciji za štampu, kao komandant KFOR-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.