Kosovo: Optužnica za pokušaj pridruživanja ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv A.Đ. zbog pokušaja pridruživanja ISIS-u. Veruje se da je okrivljeni postao pristalica ove organizacije tokom 2014. i 2015. godine, dok je živeo u Nemačkoj. 

A.Đ. je i zbog saznanja da je postao simpatizer ISIS-a deportovan na Kosovo u aprilu prošle godine, odakle, potom, dodaju iz kosovskog tužilaštva, pokušava da, krajem decembra iste godine, preko Turske, otputuje u Siriju.

Predstavljao se prvobitno kao član nevladine organizacije "Liza – R", da bi napustio grupu sa kojom je putovao i nastavio ka ovoj zemlji. On je, međutim, početkom 2016., prelazeći nezakonito granicu ka Siriji, a predstavljajući se tada kao ruski državljanin, Ašab Arsajev – i priveden.

Početkom septembra deportovan je iz Turske na Kosovo i tereti se za delo "pridruživanje i učešće u stranoj vojsci ili policiji".

Detaljnije o slučajevima privođenja i podizanja optužnica zbog terorizma i povezanosti sa ISIS-om, čitajte u našoj podstranici "ISIS i Kosovo".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.