EU postigla dogovor, ukidanje viza Kosovu izvesno

Savet EU i Evropski parlament saglasili su se o mehanizmu koji bi omogućio da suspenduju bezvizni režim u slučaju potrebe, što je bilo neophodno da se uradi pre nego što se Ukrajini, Gruziji i Kosovu omogući ukidanje viza za putovanje u EU, rekao je neimenovani izvor u Savetu EU za agenciju Tas.

Odluka sada treba da bude odobrena na sednici Evropskog parlamenta, dodao je neimenovani izvor.

"Ovo je uravnotežen dogovor izuzetno važan za učinkovitost i verodostojnost politike vizne liberalizacije EU. Sadašnji suspenzivni mehanizam nije primeren i sada će biti poboljšan," rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinak, a prenela Hina.

Istovremeno, dodao je, dogovor otvara vrata daljem napretku u pogledu vizne liberalizacije sa zemljama koje su ispunile potrebne uslove.

Savet EU je 17. novembra objavio da je Unija spremna da ukine vize Ukrajincima, ali bi do primene toga moglo da dođe kada EU uvede mehanizam za suspenziju bezviznog režima.

B92

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.