Kosovo: Optužnica protiv tri lica zbog pokušaja priključivanja ISIS-u

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv tri lica zbog pokušaja priključivanja ISIS-u, saopšteno je iz ovog Tužilaštva Kosova. Ovoj optužnici, prethodile su još tri, krajem februara, kada su tri lica optužena za učešće u ISIS-u, a u međuvremenu je jedan od optuženih i osuđen na tri godine zatvora. 

Optužnica je podignuta protiv T.I, I.Z i N.Z.. Terete se da su počinili delo "učešće u stranoj vojsci, policiji, ili paravojnim formacijama van teritorije Kosova". 

Iz kosovskog tužilaštva su navedeni i neki od detalja iz istrage. 

Arhivu vesti u vezi sa ISIS-om, a koje su povezane sa Kosovom, možete pratiti na našoj tematskoj stranici  "ISIS i Kosovo"

Potvrđeno je da su se okrivljeni dogovorili da se sastanu na autobuskoj stanici u Prištini, sa namerom da putuju prema aerodromu u Skoplju, u Makedoniji, a da zatim sa tog aerodroma otputuju prema aerodromu u Istanbulu u Turskoj i Siriji, kako bi se priključili terorističkoj organizaciji  ISIS, navode iz kosovskog tužilaštva. 

Okrivljene su na aerodromu u Istanbulu, međutim, zaustavile turske vlasti i pošto su sumnjali da će putovati za Siriju, vraćeni su preko Makedonije, da bi okrivljeni ušli na Kosovo, preko prelaza Đeneral Janković, gde ih je zaustavila Kosovska policija.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je i 29. i 25. februara tri optužnice protiv F.B., L.F. i S.I. iz regiona Prištine, Uroševca i Gnjilana zbog učešća u terorističkim grupamaDva lica su se teretila i da su direktno učestvovala u borbama u Siriji na strani ISIS-a, a tokom pretresa jednog od optuženog pronađeno je i oružje. U međuvremenu je jedan od optuženih – F.B., priznavši krivicu i osuđen na tri godine zatvora. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.