Kosovo "odložilo" članstvo u UNESCO-u: "Pragmatično" i u "punoj koordinaciji" sa partnerima

"Pragmatično odlaganje članstva Kosova" u UNESCO-u i INTERPOL-u zasniva se na "punoj koordinaciji i bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama Kvinte". Ovako se večeras oglasilo kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, potvrđujući da nisu podneli zahtev za učlanjenje u ovu organizaciju.

Šta je konkretan razlog za "pragmatično odlaganje" iz kosovskog ministarstva nisu precizirali.

Sa druge strane, dodaju da je "bilo kakva druga tendencija za stvaranje negativnog narativa u javnosti – nerazumna i neprofesionalna".

Zahtev Kosova danas se takođe nije našao na dnevnom redu sastanka Izvršnog saveta UNESCO-a na kojem se utvrđivao dnevni red za Generalnu konferenciju koja se održava u novembru, što je i preduslov da se zahtev za učlanjenje uopšte razmatra. 

Naglašavaju i da Vlada Kosova i Ministarstvo spoljnih poslova deluju "koordinisano, na odmeren, odgovoran način i u odbrani nacionalnih interesa" i da članstvo Kosova u "regionalnim, kontinentalnim i svetskim organizacijama, odnosno UN-u i srodnim agencijama jeste i ostaje primarni cilj".

Za učlanjenje Kosova u UNESCO, prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a sa najaktivnijim lobiranjem počelo se 2014. U novembru 2015, za samo tri glasa – Kosovo nije primljeno u ovu organizaciju. Tada je glasalo ukupno 122 zemlje, 92 je glasalo "za", a 50 je bilo protiv. 

Naredni zahtev za učlanjenje kosovske institucije moći će da podnesu za dve godine. O lobiranju kosovske diplomatije čitajte na našoj tematskoj stranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Podsetimo, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prethodno je povukao zahtev Kosova za učlanjenje u INTERPOL-u, odnosno doneo je odluku o, kako je saopšteno iz njegovog kabineta – "odlaganju glasanja za zahtev Kosova" za članstvo u ovoj organizaciji. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.