Kosovo neće dobiti telefonski kod u 2015

Iako je sporazumom o telekomunikacijama između Beograda i Prištine predviđeno da Kosovo dobije telefonski kod – +383, ili +384 u 2015, kao i to da će se Srbija prijaviti za licencu mobilnog operatera na Kosovu, to se ipak neće dogoditi iduće godine, piše kosovski list "Epoka e re". Sporazum o telekomunikacijama Beograd i Priština su postigli zajedno sa sporazumom o energetici 2013, a Tahiri je nakon potpisivanja ovih sporazuma istakla da je Srbija priznala nezavisnost kosova na polju telekomunikacija i energetike. 
 
Odlazeća potpredsednica kosovske vlade, i koorodinatorka za pregovore Kosova sa Beogradom, Edita Tahiri, izjavila je za radio "Slobodna Evropa" da pre primene sporazuma, strane u pregovorima takođe treba da potpišu i plan primene, kako bi se otvorio put za Kosovo da se i zvanično prijavi za dobijanje svog koda kod Međunarodne telekomunikacione unije.
 

Sporazumi o energetici i telekomunikacijama dostupni samo na zvaničnoj Internet stranici kosovske vlade

Sporazumi o energetici i telekomunikacijama, iako postignuti prošle godine, 09. septembra 2013, sve do danas nisu dostupni na zvaničnoj Internet stranici Vlade Republike Srbije. Sa druge strane, kosovska vlada je na svojoj zvaničnoj Internet stranici ove sporazume objavila dan nakon njihovog potpisivanja.

"Neka pitanja u vezi sa planom primene su u zastoju. Jednom kada plan primene bude potpisan, očekujemo odluku Međunarodne telekomunikacione unije koja će dati telefonski kod Kosovu. Zapravo, godinu dana smo pregovarali o planu primene, ali još uvek nije završen. Još uvek postoje neka otvorena pitanja. U elektronskom i telefonskom smo kontaktu sa Briselom. Čim budu otvorena pitanja rešena, Priština će poptisati plan primene, ali teško je govoriti o kojem vremenskom okviru se radi," rekla je Tahiri, dodavši da će za kosovski telefonski kod aplicirati Austrija, koja se, kako je rekla Tahiri, dobrovoljno prijavila da pomogne Kosovu u ovom procesu.

 
Ona je takođe istakla da je do zakašnjenja u primeni ovog sporazuma došlo zbog parlamentarnih izbora i na Kosovu i u Srbiji, ali i zbog toga što, kako je rekla, Srbija "nema političku volju da sprovede i okonča obaveze iz Briselskog dijaloga."
 
Kosovski operateri mobilne telefonije od 1999. godine koriste međunarodne kodove. Tako mobilna telefonija "Vala" koristi telefonski kod Monaka – +377, IPKO koristi kod Slovenije – +386, dok fiksna telefonija koristi telefonski kod Srbije – +381. Nakon što Kosovo dobije svoj telefonski kod, svi mobilni i fiksni operateri na teritoriji Kosova biće u obavezi da koriste jedinstveni novi kod.
 
Tahiri: Srbija priznala nezavisnost Kosova na polju telekomunikacija i energetike 
 
Sporazum o energetici i telekomunikacijama između Beograda i Prištine postigli su i potpisali prošle godine kosovski premijer Hašim Tači i srpski premijer Ivica Dačić. 
 
Edita Tahiri je tada izjavila da je ovaj sporazum od velikog značaja za Kosovo, jer se njime omogućava uspostavljanje međudržavne saradnje u tim oblastima, te da je posebno važno to da je potpisivanjem sporazuma, Srbija priznala nezavisnost Kosova na polju telekomunikacija i energetike. 
 
Tahiri je tada rekla i da je u oblasti telekomunkacija dogovoreno da Kosovo dobije svoj međunarodni telefonski kod, 383, ili 384, koji će Kosovu biti dodeljen uz pomoć EU, to jest, Međunarodne telekomunikacione unije (ITU).
 
Ona je istovremeno istakla da je sporazumom predviđeno da se u fiksnoj telefoniji dozvoli rad jednom novom operateru, ali i da neće biti licenciranja novog operatera mobilne telefonije, jer je za to potrebno raspisati međunarodni tender. 
 
“Ono što je dozvoljeno je privremna usluga u ograničenoj oblasti rada kako bi se omogućila da jedna nova kompanija, do tendera, pruža usluge u jednom delu naše zemlje, a još važnije je da će biti ugašeni svi operateri, bilo u mobilnoj, bilo u ilegalnoj telefoniji, koji su do sada radili ilegalno na Kosovu,” kazala je tada zamenica premijera Kosova, istovremeno aludirajući na srpske operatere mobilne telefonije koji funkcionišu na Severu Kosova.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.