Bojan Božović: Podneo sam izveštaj AKI-ju ko je ubio Envera Zumberija. Zašto ubica hoda slobodno Kosovom?

Nekadašnji novinar više srpskih, ali i kosovskih agencija, a prema pisanju kosovskog portala "Gazeta express" i bivši agent Kosovske obaveštajne službe (AKI), Bojan Božović, iz Zubinog Potoka, objavio je juče na svom Fejsbuk profilu da je kao vođa operacije "Sever" ove obaveštajne službe, pre tri godine podneo izveštaj AKI-ju sa imenom ubice pripadnika specijalne jednice Kosovske policije, Envera Zumberija. Na navodnom Fejsbuku profilu Bojana Božovića se u odeljku opštih informacija o korisniku naloga navodi da on radi u Kosovskoj obaveštajnoj agenciji, a u svom statusu navodno je Božović naveo i da je bivši član ove agencije. Ukoliko se i potvrdi da se zaista radi o Fejsbuk nalogu Bojana Božovića, ovo neće biti prva situacija u kojoj Božović skreće pažnju javnosti svojim specifičnim radom i izjavama. 

“Na današnji dan, pre tri godine, podneo sam izveštaj Kosovskoj obaveštajnoj službi ko je ubio oficira kosovske policije, Envera Zumberija. Ali niko ne spominje ime ubice. Zašto ubica hoda slobodno Kosovom? Ja sam Bojan Božović nekadašnji član AKI-ja (Kosovske obaveštajne službe) lider projekta zvanog 'Sever'. 154 istraga od avgusta 2011. do početka ove godine,” navodno je Božović napisao na albanskom jeziku na svom Fejsbuk profilu, uz fotografiju ubijenog Zumberija, ispod koje se nalazi i poruka sadržaja "Enver Zumberi – heroj Kosova."

Kosovski portal "Gazeta express" objavio je ovu vest pod nazivom "Bivši agent AKI-ja: Pre tri godine dao sam AKI-ju ime ubice Envera Zumberija", koju je u međuvremenu Bojan Božović navodno i 'lajkovao' na svom navodnom Fejsbuk profilu.


Bojan Božović je radio za više medijskih agencija, od BK televizije, preko Tanjuga i Slobodne Evrope, do kosovske televizije "Klan Kosova". Iako je u svojoj objavi na Fejsbuku navodno istakao da je bivši agent AKI-ja, na njegovom Fejsbuk profilu piše da i dalje radi za AKI, što do sada nije zvanično potvrđeno.

Pored novinarskog rada, često kontraverznog, u žižu javnosti je od 1999, do danas, dospelo više afera čiji je akter bio sam Božović. Tako je kao novinar Tanjuga 2002. godine uhapšen na Kosovu na osnovu optužbi da je ometao nemačkog pripadnika UN policije, Mihaela Domesa, u vršenju službene dužnosti, a ovaj slučaj se ticao navodno i njegove bivše devojke. Zatim je u žižu javnosti ponovo dospeo 2011. godine, zbog pretnji koje je uputio redakciji Pravde, a nakon što je ovaj list preneo njegovu izjavu da zna ko je ubio pripadnika ROSU, Envera Zumberija, a ove pretnje je tada  oštro osudio UNS. Međutim, najveća afera u vezi sa Božovićem usledila je godinu dana kasnije, kada su ga pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili zbog sumnji da je putem društvenih mreža zlostavljao dve maloletnice, to jest, da je u dužem vremenskom periodu, u više navrata, na svirep način prinudio i iskoristio dve maloletnice za proizvodnju fotografija i video klipova pornografske sadržine sa eksplicitnim seksualnim sadržajem, te i da je ista dela pokušao da preduzme i prema više maloletnih lica. 

Božović se, kako je nakon hapšenja saopšteno, koristeći socijalne mreže, predstavljao kao "Bane Bg Stankovic" i kao "bane.stankovic1987“ i u dužem vremenskom periodu udvarao maloletnicama, zahtevavši od njih da svlače gornje delove garderobe pred veb-kamerama, a potom sve to snimao, sačuvao i posedovao na svom računaru u obliku video-klipova sa namerom da ih kasnije koristi. 
 
On je, kako je takođe saopšteno, pretio maloletnicama da će te snimke objaviti na Internetu i dostaviti njihovim prijateljima i porodici, a da je posebnu surovost pokazao kada je jednu maloletnicu, uprkos saznanju da postoji opasnost od toga da će izvršiti samoubistvo, nastavio da provocirao i navodio je da se ubije ako ne želi dalje da nastavi sa prinudnim radnjama. Takođe, sve snimke Božović je u nekoliko slučajeva i distribuirao maloletnim licima, poznanicima oštećenih, pri čemu im je prekriven fantom kapom pokazivao oružje i pretio da će ih ubiti ukoliko nastave kontakt sa maloletnim žrtvama bez njegove dozvole.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.