Kosovo nastavlja da lobira prema zemljama koje nisu priznale nezavisnost: Na redu Kipar

Kosovo nastavlja da snažno lobira prema zemljama koje nisu priznale Kosovo, a tradicionalni su prijatelji Srbije. Ova lobiranja su naročito intenzivirana u okviru projekta kosovskog ministarstva spoljnih poslova "KSTalksEU",  pri kojem je za dve i po godine, između Kosova i pet zemalja članica EU, koje nisu priznale nezavisnost, razmenjeno preko 150 diplomata, novinara, aktivista i poslanika.

Kosovski zamenik ministra spoljnih poslova, Petrit Selimi, primio je početkom ove nedelje delegaciju akademske zajednice i civilnog društva Kipra koja boravi u zvaničnoj poseti Prištini, sa kojim je razgovarao o dostignućima, kao i izazovima Kosova na putu ka Evropskoj uniji, saopštilo je ovo minsitarstvo.

Selimi je posetu delegacije kiparskog civilnog društva na Kosovu ocenio veoma važnom. On je naglasio da je ovakva vrsta razmene "suština javne diplomatije" i da će služiti za "unapređenje interakcije između građana i institucija Kosova sa zemljama EU koje još nisu priznale Kosovo". 
 
Poseta je organizovana u okviru projekta "KSTalksEU" čiji je cilj upravo unapređenje interakcije u pogledu javne, kulturne i parlamentarne diplomatije između institucija, aktivista i civilnog društva Kosova sa zemljama EU koje nisu priznale Kosovo.
 
Projekat "KSTalksEU" omogućio je razmenu preko 150 diplomata, novinara, aktivista i poslanika sa Kosova i pet zemalja članica EU u poslednje dve i po godine, dok je prošle godine, omogućio posetu delegacije civilnog društva Grčkoj i Rumuniji, dok se posete ovim zemljama očekuju i u narednom periodu, navodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. 

Pet zemalja EU nisu priznale Kosovo – Grčka, Španija, Slovačka, Kipar i Rumunija. Krajem februara, premijer Albanije, Edi Rama, tokom svoje posete Rumuniji zatražio je da i ova zemlja, sused Srbije, prizna nezavisnost Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.