Rudari u Starom trgu šesti dan u štrajku zbog umanjenih plata, Šalja: Uprava Trepče i Vlada zataškavaju

FOTO: Kallxo

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Ferat Šalja rekao je da je već šest dana, počev od 14. juna, zaustavljen proces rada u rudniku „Stari trg“.

Šalja je, putem objave na Fejsbuku, naveo da je iznenađujuće i neobjašnjivo kako uprava ove kompanije i Vlada pokušavaju da zataškaju pitanje obustave rada.

„Trepča obustavila rad. Od 14. juna 2024. godine obustavljen je radni proces u rudniku Stari trg. Iznenađujuće je i neobjašnjivo kako uprava ovog preduzeća i Vlada pokušavaju da zataškaju pitanje obustave rada. Ova akcija predstavlja visok stepen ekonomskih gubitaka za kompaniju Trepča, a istovremeno i visok stepen rizika za opšte stanje bezbednosti u rudniku“, naveo je ovaj poslanik.

Kaže da je već dokazano da aktuelna Vlada ne samo da nema kadrove, a sada se dokazuje da nema ni plan ni ideju za Trepču i rudarsku industriju.

„Ako se nastavi logikom ove Vlade, strateška šteta za sektor i Trepču biće katastrofalna!“, poručio je na kraju.

Predstavnik Sindikata rudnika „Trepča“, Destan Kirleši, ranije danas medijima je potvrdio da je razlog zbog kog su rudari u ovom rudniku odlučili da obustave svoj rad – neisplaćene pune zarade.

Iako je plata trebala da im bude isplaćena 10. juna, isplaćena je četiri dana kasnije i to samo, kazao je Kirleši, 68 odsto. Tada su i stupili u štrajk.

Baškim Kurti, rukovodilac preduzeća, pravdao se time da su takve plate rudarima isplaćene jer „preduzeće nije ostvarilo dovoljno prihoda od prodaje ruda“.

„Istina je. Do toga je došlo zbog nemogućnosti ostvarivanja prihoda od prodaje ruda i to je razlog. Rečeno mi je i da moraju da rade, dali su sve od sebe, ali nisu uspeli. Umesto 20.000 tona rude, ima 6.000 tona rude. I nisam rudar, ja sam gazda“, kazao je Kurti.

Ovome se potom usprotivio direktor samog rudnika, koji je kazao da – nije bio plan da se preradi 20,000 tone rude, već nešto manje od 13,000.

„Prerađeno je 6.000 i nešto tona, istina je, ali ruda je nastavila da se prerađuje u maju mesecu, prerađeno je skoro 2.000 tona, dakle prerađeno je 8.000 i nešto tona. Od njih je dobijeno oko 250 tona koncentrata cinka i 200 tona koncentrata olova“, tvrdi Šićiri Sadiku.

Sami radnici – rudari kazali su da, zbog uslova koji su im dati i sa alatom sa kojim rade, preraditi tu količinu ruda je nešto što je nemoguće.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.