Na izborne procese na Kosovu potrošeno više od 16 miliona evra za pet godina

lokalni Izbori Sever Kosova
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Održavanje još jednih vanrednih izbora najavljuju vlast i opozicija. Dok su razgovori o njihovom održavanju u toku, to će biti treći uzastopni vanredni izbori na Kosovu od kraja 2019. godine. I dok troškovi organizovanja svih procesa u poslednjih pet godina prelaze iznos od 16 miliona evra, neizvršavanje punog mandata smatra se štetnim.

Za manje od pet godina na izbore iz kosovskog budžeta potrošeno je preko 16,5 miliona evra.

Od oktobra 2019. godine na Severu su dva puta organizovani opšti vanredni izbori, jedni lokalni i dva vanredna glasačka procesa.

Od svih ovih izbora koji su održani, samo su lokalni 2021. godine bili redovni.

Ostali su održani uglavnom zbog ostavke i smene premijera, na Severu posle ostavke gradonačelnika opština, a ove godine je, po prvi put, bilo i glasanja za njihovu smenu.

Za skupštinske izbore (oktobar 2019.) potrošeno je 5.176.295 evra, za skupštinske izbore (februar 2021.) potrošeno 4.469.764 evra, za lokalne izbore (oktobar 2021.) potrošeno je 6.467.352 evra, za lokalne izbore na severu (april 2023.). Potrošeno je 141.938 evra i 252.000 evra za glasanje za razrešenje gradonačelnika na severu (april 2024.). Ukupno – 16 miliona 507 hiljada 349 evra.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), od ovih podataka nisu potpuno konačni samo oni iz procesa glasanja koji je rađen pre mesec dana.

„Za organizovanje procesa glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, planirani budžet je bio 252.000 evra. Još uvek nemamo konačan trošak, jer smo trenutno u fazi izvršavanja obaveza, odnosno isplata angažovanog osoblja i svega ostalog“, rekao je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi.

Za civilno društvo, održavanje vanrednih izbora smatra se štetnim za demokratiju i društvo na Kosovu.

Prema rečima Vione Bunjak, istraživača u Pokretu FOL, zbog tih čestih izbora ostaje polovina procesa i projekata koje pokreće svaka izvršna i zakonodavna vlast.

Ona je rekla da političkim partijama nedostaje volja za redovne izbore.

„Vidimo kapitalne projekte koji još nisu završeni u ovom mandatu i normalno to nije nešto dobro što građani treba da vide, jer moramo da sačekamo do kraja punog mandata i onda da biramo. To inače uzrokuje budžetske implikacije. Za organizaciju izbora je potrebno vreme, a građane treba naučiti da se izbori održe onako kako je definisano u Ustavu”, kazala je Bunjaku.

Osam meseci od kraja četvorogodišnjeg mandata sadašnjeg rukovodstva, vlast i opozicija dogovaraju održavanje vanrednih izbora.

Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova takođe su se dogovorili o načinu koji će dovesti do izbora – raspuštanjem Skupštine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.