Kosovo je samo povećalo uvoz robe iz Srbije

Izvor: Koha/Kosovapress (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Uvoz srpske robe na Kosovu porastao je prošle godine. Na osnovu zvaničnih podataka iz Carine Kosova, prošle godine na Kosovo je uvezena roba – srpski proizvodi – u iznosu od 372 miliona evra, dok se nezvanično procenjuje da se uvozom ilegalnim putevima, njena vrednost kreće u rasponu od 100 do 200 miliona evra, a da uvoz raste do blizu 600 miliona evra.

Sa druge strane, izvoz kosovskih proizvoda u Srbiju u 2015. godini bio je 27 miliona evra. Portparol carine, Adriatik Staviljeci, rekao je za Kosovapress da je u 2015. došlo do povećanja uvoza do 4 odsto više nego u 2014. godini.

"U 2015. godini došlo je do povećanja uvoza proizvoda iz Srbije sa 4 odsto više, nego u prethodnom periodu od 2014. Uvoz srpske robe na Kosovo dostigao je vrednost od 372 miliona evra u 2015. godini, izvoz kosovskih proizvoda, u poređenju sa 2014., u 2015. je povećan, ali je ipak u nominalnoj vrednosti. U 2014. smo imali izvoz naših proizvoda u Srbiju od 23 miliona evra," rekao je Staviljeci.

On je takođe rekao da je za prva dva meseca ove godine, Srbija na Kosovo izvezla robu u vrednosti od 45 miliona evra. Ali, za ova dva meseca, Kosovo je u Srbiju izvezlo robu u vrednosti 2,5 miliona evra.

"Ove godine, izvoz je ostao isti. U stvari, za januar i februar 2016, dobili smo uvoz srpskih proizvoda u iznosu od 45 miliona evra, dok smo u pogledu izvoza, u 2015., u periodu januar-februar, izvezli  robu u vrednosti 1,2 miliona evra, a u 2016, vrednost izvoza bila je 2,5 miliona evra. Uvoz robe iz Srbije na Kosovo obuhvata veoma širok asortiman robe, u rasponu od prehrambenih proizvoda do industrijskih proizvoda," rekao je Staviljeci.

S druge strane, nadležne kosovske institucije nikada nisu mogle da znaju kolika je vrednost uvezene robe preko ilegalnih puteva. Prema nezvaničnim podacima, procenjuje se da je u rasponu od 100 do 200 miliona evra.

Ovu brojku lokalne vlasti nisu nikada niti negirale, niti prihvatile.

Pokret Samoopredeljenje preuzeo je odgovornost za prevrtanje dva kamiona sa srpskom robom koja je ušla na Kosovo, nastavljajući pozive za potrošnju lokalnih proizvoda i bojkot srpskih.

Suprotno ovome, u znak podrške uvoznika kosovskih Srba, ove nedelje oglasio se ponovo predsednik Komore, Safet Gerdžaliju, koji je kroz zajedničko saopštenje sa Privrednom komorom Srbije, izjavio da su poslali pismo visokim telima EU sa zahtevom za preventivno delovanje na Samoopredeljenje na Kosovu, čiji aktivisti blokiraju uvoz robe iz Srbije.

U međuvremenu, zamenik šefa PKK Arif Eljšani se oglasio u četvrtak suprotnim stavom, nazivajući ovo pismo kao lični akt Grdžaliua, koji je prokrijumčario u tajnosti. On je u pismu upućenom medijima rekao da ovo pismo ne predstavlja stav PKK s obzirom na to da Privredna komora ima svoj upravljački odbor i Skupštinu i Grdžaliu treba da dobije odobrenje pre sprovođenja takve akcije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.