Kosovo i Srbija se složili u vezi sa trajnim postavljanjem objekata na granici

Izvor: KoSSev/UNMIK Media Monitoring
 
Tehnički timovi Kosova i Srbije razgovarali su u utorak, u Briselu, o sprovođenju Sporazuma upravljanjem granica i tehničkom protokolu.
 
U saopštenje za javnost se navodi da je glavna tema razgovora bila donošenje zaključka o izgradnji stalnih objekata na šest graničnih prelaza: "Konačan sporazum o lokacijama tih objekata i njihovom dizajnu, a u skladu sa najboljim praksama na Balkanu, je postignut. Ovi stalni IBM objekti će omogućiti napredniju proveru na granicama, što će doprineti daljem olakšavanju kretanja građana i robe, a takođe povećati bezbednost i dobrosusedsku saradnju."
 
Naš portal prenosi integralni tekst na srpskom jeziku iz saopštenja za javnost kosovske vlade (bez lekture):
 
"Zamenica premijera Edita Tahiri, delegacija Republike Kosovo boravi u Briselu da bi prisustvovali redovnom sastanku za sprovođenje Sporazuma IBM-a i tehničkog protokola . Uz posredovanje Evropske unije ,tripartitna radna grupa je danas raspravljala o važnim aspektima primene sporazuma IBM-a.
 
Glavna tema sastanka je bila zaključak o aspektima koji se odnose na pitanje izgradnje stalnih objekata IBM-a u svih šest graničnih prelaza između dve države , Kosova i Srbije . Tom prilikom je postignut dogovor o konačnoj lokaciji tih objekata , kao i da  njihov dizajn bude u skladu sa najboljim praksama Evropske unije . Ovi stalni objekti IBM-a  će omogućiti napredniju granuičnu kontrolu  koje će doprineti daljem olakšanju kretanje ljudi i roba,  takođe će povećati bezbednost i međususedsku saradnju .
 
Evropska komisija je još jednom potvrdila svoje obečanje za finansiranje izgradnje ovih graničnih prelaza  IBM-a I takođe su rekli da će  uskoro dvema stranama biti dostavljen plan i rokovi tenderskih faza i izgradnje stalnih  graničnih prelaza između Kosova i Srbije .
 
Na ovom sastanku se govorilo i o sprovođenju sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći , gde je ustanovljeno da je i srpska strana  počela da odgovara na zahteve Kosova o ovom pitanju . Na ovom sastanku smo se dogovorili da srpska strana retroaktivno odgovori na sve zahteve Kosovske strane od postizanja ovog sporazuma , što  do sada nije uradila
 
Ostala pitanja o kojima se raspravljalo na ovom sastanku su obuhvatila aspekte unapređenja implementacije sporazuma IBM-a , i  obe strane su predstavile dostignuća i adresirali su izazove u tom pogledu sa posebnim osvrtom se razgovaralo o problemima  koji su se u  poslednje vreme pojavili sa fitosanitarnim sertifikatima, gde je srpska strana  postupila suprotno sporazumu i posle recipročnih mera kosovskih institucija , uz posredovanje EU , srpska strana je obećala da će u potpunosti sprovoditi  sporazum i prevazići će izazove u ovoj oblasti.
 
Kosovska delegacija je takođe pokrenula i druga pitanja koja se odnose na slobodno kretanje roba i ljudi, tražeći da se  u potpunosti poštuju briselski sporazumi.
 
Kosovska delegacija je takođe pokrenula i druga pitanja koja se odnose na slobodno kretanje roba i ljudi, tražeći da se  u potpunosti poštuju briselski sporazumi.
 
U sastavu delegacije na čelu sa zamenicom premijera Edita Tahiri su bili i Dren Zeka – glavni politički savetnik zamenice premijera Tahiri , Fisnik Rexhepi – politički savetnik ministra unutrašnjih poslova, Shaban Guda – Pomoćnik direktora za pitanja granica u Kosovskoj policiji, Valdet Gjinovci -izvršni načelnik Agencije za veterinu i hranu , Murat Meha – izvršni načelnik Kosovske agencije za katastar i Bekim Mehmetaj – rukovodilac kancelarije IUG u Carini Kosova."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.