Kosovo i Crna Gora potpisali sporazum o saradnji u kulturi

Vlada Kosova i Vlada Crne Gore potpisali su u petak sporazum o saradnji u oblasti kulture, kako bi se poboljšala saradnja između nadležnih institucija "dve zemlje", saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera. Istog dana kosovski zvaničnici čestitali su Crnoj Gori i ulazak u NATO.

Sporazum su potpisali ministar kulture Kosova, Kujtim Šalja i njegov crnogorski kolega, Janko Ljumović. 

Prema ovom sporazumu, Kosovo i Crna Gora biće uključeni u promovisanje saradnje između institucija koje su odgovorne za oblasti kao što su arhivi, biblioteke, muzeji, književnost, muzika, vizuelna umetnost, obavljanje izdavačke delatnosti, film i slično.

Pročitajte još:

Iz Vlade Kosova predložili zajedničku sednicu sa Vladom Crne Gore

Tači počasni građanin Ulcinja: Hvala Crna Goro

Takođe, biće podstaknuta neposredna saradnja u oblasti muzike i plesa, razmene informacija i uzajamnih poziva na događaje koji se održavaju na Kosovu i Crnoj Gori, navode iz kosovske vlade.

Sporazum je potpisan u prisustvu kosovskog premijera, Ise Mustafe, koji je, takođe, razgovarao sa Ljumovićem o "razmeni" između "dve zemlje".

Mustafa je istovremeno "pohvalio odlične bilateralne odnose", konstatujući "posvećenost Kosova za jačanje saradnje sa Crnom Gorom".

Najviši kosovski zvaničnici čestitali su Crnoj Gori  u petak i ulazak u NATO.

Sredinom marta, i kosovski zvaničnici boravili su u Crnoj Gori, kada je ministar finansija, Avdulah Hoti, predložio održavanje zajedničke sednice Vlade Kosova i Vlade Crne Gore. I dalje nije poznato da li će se i kada ova sednica održati, dok je kosovska vlada do sada održavala zajedničke sednice samo sa Albanijom.

Crna Gora priznala je Kosovo oktobra 2008. godine – iste godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost. Četiri godine kasnije, doneta je i  odluka o otvaranju crnogorske ambasade na Kosovu. A 2015 Crna Gora i Kosovo postigli su sporazum o razgraničenju koji, međutim, nije ratifikovan, usled protivljenja kosovske opozicije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.