Kosovo i Austrija: Dogovoren Akcioni plan za 2017.

Kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj i njegov austrijski kolega, Sebastijan Kurc, postigli su dogovor o zajedničkom Akcionom planu "dve zemlje" za 2017. godinu. Ovaj plan predlaže zajedničke aktivnosti u spoljnoj politici i drugim oblastima i postignut je tokom Minhenske bezbednosne konferencije, saopšteno je iz kosovskog ministarstva. Akcioni plan između Kosova i Austrije po prvi put potpisan je prošle godine, kada je to učinjeno i sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Albanijom i Crnom Gorom.

"Ovaj Akcioni plan ima jasne ciljeve i merljive zajedničke aktivnosti sa Austrijom," rekao je Hodžaj, saopšteno je iz njegovog ministarstva. On se istovremeno na svom Twiter nalogu zahvalio Kurcu, navodeći da se raduje pojačanoj saradnji.

Na Twiteru se oglasio i Sebastijan Kurc:

"Sastao sam se sa Enverom Hodžajem – dogovorili smo se o bilateralnom Akcionom planu 2017, kontinuirana podrška za Kosovo i EU perspektivu, potreban napredak u dijalogu."

Austrija je planove sa Zapadnim Balkanom potpisala po prvi put pre gotovo tačno godinu dana. Kako je tada saopšteno iz austrijskog MSP-a, oni pokrivaju oblasti kao što su ekonomska saradnja i saradnja u obrazovanju, podrška u procesu pristupanja EU i saradnja u kulturi i civilnom sektoru.

Predstavljanju prošlogodišnjeg plana Srbije i Austrije, u Beogradu, prisustvovao je i sam Sebastijan Kurc. Pažnju javnosti, posebno na društvenim mrežama, izazvala je, međutim, tada i mapa Srbije na ovom Akcionom planu, koja je bila prikazana bez Kosova i Metohije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.