"Kosovo faktor mira i stabilnosti u regionu i promoter dobrosusedskih odnosa"

Danas je u Prištini održan sastanak kosovskog Nacionalnog saveta za evropske integracije, sedmi po redu, kojem su, osim najviših kosovskih predstavnika, prisustvovali i evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar.

Jahjaga: "Našli smo političku volju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa sa zemljom sa kojom delimo jednu strašnu prošlost"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozdravila je u svom govoru prošlonedeljno okončanje pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije i naglasila da Kosovo očekuje da se potpisivanje ovog sporazuma desi što pre. Ona je rekla da Kosovo i njeni građani ne ugrožavaju nikoga, te da Kosovo traži da bude ravnopravno tretiran.
 
"Našli smo političku volju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa sa zemljom sa kojom delimo jednu strašnu prošlost, i smatramo da države Evropske unije, posebno one koje još ne priznaju Kosovo, pokazuju isti pragmatizam za jednu već nepobitnu realnost," rekla je Jahjaga.

Ona je takođe naglasila da će Kosovo nastaviti da bude "faktor mira i stabilnosti u regionu i promoter dobrosusedskih odnosa."

"Ostajemo posvećeni dijalogu sa Republikom Srbijom, kao jedinim načinom za ponovni početak naših odnosa i to kao ravnopravne strane. Postignuti sporazumi u ovom dijalogu treba da se sprovedu i njihovo sprovođenje treba da bude odlučujući uslov kretanja ka Evropskoj uniji, istakla je Atifete Jahjaga.

Petrović: "Evrointegracije verovatno najvažniji strateški cilj za Kosovo"

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, koji je takođe prisustvovao ovom sastanku, govorio je o uspesima Ministarstva za lokalnu samoupravu kao i Samostalne liberalne stranke kojima upravlja.

On je istakao je da su evrointegracije verovatno najvažniji strateški cilj za Kosovo, saopšteno je iz ove partije. Petrović je podsetio da je Ministarstvo za lokalnu samoupravu bilo aktivno uključeno u proces organizovanja lokalnih izbora, uključujući i opštine na severu Kosova.

Petrović je podsetio da je SLS stranka koja je, po njegovim rečima apsolutno opredeljena i posvećena evropskim vrednostima i najboljim praksama, što su, kako je rekao – dokazali time što su nedavo postali punopravni član Liberalne internacionale, visokocenjene međunarodne mreže liberalnih partija sa ciljem objedinjavanja liberalnih organizacija u svetu i širenja liberalne misli. "To predstavlja još jedan dokaz da je trud stranke i doprinos u razvijanju ideala liberalizma i demokratije prepoznat," saopšteno je iz SLS-a.

Prenosimo govor Atifete Jahjage:

Poštovani rukovodioci institucija Republike Kosovo, rukovodioci političkih partija, predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i predstavnici civilnog društva.Poštovani rukovodioci institucija Republike Kosovo, rukovodioci političkih partija, predstavnici međunarodnih misija na Kosovu i predstavnici civilnog društva.
 
Poštovani g. File,
 
Želim vam dobrodošlicu na sedmom sastanku Nacionalnog Saveta za Evropske integracije.
 
Dve godine ranije, u ovom Savetu smo načinili prvi službeni korak u procesu integracije Kosova u Evropsku uniju, postavljajući  zajedno studiju izvodljivosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Danas imam zadovoljstvo da u ime Saveta pozdravljam okončanje pregovora za SSA od prošle sedmice između Republike Kosovo i Evropske unije. Očekujemo da potpisivanje ovog sporazuma učinimo što pre.
 
Ovaj prvi korak uspostavljanja odnosa u ugovoru beleži jedno novo poglavlje u odnosima Kosova sa Evropskom unijom. Ovaj napredak je rezultat šireg društvenog i političkog konsenzusa na Kosovu kada je u pitanju naša evropska agenda. Mi smo ojačali ovaj konsenzus čineći evropsku agendu jednim sveobuhvatnim projektom i opšte društvenim nastojanjem.
 
Završetak pregovora treba da nam posluži kao osnova za naše dalje kretanje. Članstvo u Evropsku uniju ostaje jedina opcija koja će podsticati transformaciju i razvoj zemalja u regionu. Momenat procesa proširenja Evropske unije i politike otvorenih vrata za Zapadni Balkan treba da se unapredi, i za ovaj poduhvat treba volja obeju strana.
 
Rekla sam da Kosovo ne traži  kratak put za Evropsku uniju. Mi želimo da ovaj proces bude održiv i istrajan, u istoj liniji sa evropskom perspektivom zemalja regiona, zasnovan na zaslugama, kao individualni proces za svaku državu.
 
Mi tražimo intenziviranje napora i jačanje dijaloga u vezi sa pitanjem viza, a što ima za cilj što bržeg ispunjenja kriterijuma utvrđenih u Putokazu. Građani Kosova, a naročito mladi, zaslužuju da ostvare evropsku perspektivu kao i ostali građani regiona. Kosovo i njeni građani ne ugrožavaju nikoga.
 
U našem daljnjem kretanju mi tražimo ravnopravno tretiranje, jer smo pokazali političku zrelost i hrabro odlučivanje u korist mira i prosperiteta Kosova i regiona.
 
Našli smo političku volju za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa sa zemljom sa kojom delimo jednu strašnu prošlost, i smatramo da države Evropske unije, posebno one koje još ne priznaju Kosovo, pokazuju  isti pragmatizam za jednu već nepobitnu realnost.
 
Poštovani članovi Saveta,
 
U izazovima i zadacima koje imamo pred sobom, naša jasna misija jeste angažovanje za jedan istrajan ekonomski razvoj zemlje. Ovo žele i zaslužuju naši građani.
 
Ohrabreni smo sa zadnjom Strategijom o proširenju Evropske unije za pomoć zemljama Balkana u ekonomskom razvoju i podsticanju inostranih  investicija. Potreban je jedan sveobuhvatni pristup za jednu kredibilnu agendu reformi za ekonomski rast, podršku biznisa, i stvaranje novih radnih mesta. Ostajem posvećena radu sa svim institucijama i sa privatnim sektorom da bi se pomoglo u promovisanju uslova za jedan što bolji i bezbedniji ambijent za inostrane investicije.
 
Ali, čvor našeg napretka kao države i kao društva jeste vladavina zakona. Mi ćemo biti uspešni ukoliko se ozbiljno latimo reformi i ukoliko smo beskompromisni prema svim negativnim pojavama koje usporavaju razvoj zemlje. Poštovanje i vladavina zakona i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije jeste važno kako bismo imali uspeha na ovom putu. Onako kao što je započeta reforma u pravnom sistemu, koje ima za cilj stvaranje nezavisne i efikasne pravde.
 
Mi ćemo nastaviti da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu i promoteri dobrosusedskih odnosa. Ostajemo posvećeni dijalogu sa Republikom Srbijom, kao jedinim načinom za ponovni početak naših odnosa i to kao ravnopravne strane. Postignuti sporazumi u ovom dijalogu treba da se sprovedu i njihovo sprovođenje treba da bude odlučujući uslov kretanja ka Evrospkoj uniji.
 
Ova godina jeste izborna godina na Kosovu. Budući parlamentarni izbori trebaju da dokažu našu političku i demokratsku zrelost, te visok standard koji smo uspostavili tokom zadnjih lokalnih izbora. Pošteni i sveobuhvatni izbori, koji dokazuju da smo mi jedna država izgrađena na građanskim načelima će još više pojačati naša nastojanja u kretanju ka evropskim integracijama.
 
Danas, na ovom sastanku Saveta, zadovoljstvo nam je da je prisutan i komesar za proširenje Evropske unije, gospodin Štefan File, da bi ocenio procese koje smo prošli zajedno u daljnjem putu ka Evrospkoj uniji. Želim da se zahvaljim Komesaru Fileu za stalan doprinos i podršku za unapređenje evropske agende i približavanja Republike Kosovo ka Evropskoj uniji.
 
Pozivam vas da putem diskusije ocenimo izazove i obaveze koje nas očekuju u buduće.
 
Hvala vam!

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.